• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rukovodstvo Željeznica RS prijeti stečajem

Uprava Željeznica RS upozorila sindikate i radnike tog preduzeća na moguće otvaranje stečajnog postupka.

 Rukovodstvo Željeznica RS prijeti stečajem Izvor: MONDO

Uprava Željeznica Republike Srpske upozorila je sindikate i radnike tog preduzeća i na moguće otvaranje stečajnog postupka, ukoliko, sindikalci realizuju prijetnju i podnesu tužbu za naplatu razlike naknade na topli oblok, što bi, kako tvrde, najverovatnije, dovelo do blokade računa Željeznica, prenose "Nezavisne".

Rukovodstvo tog preduzeća navodi da bi se „blokadom računa po tom osnovu stekli uslovi za otvaranje prethodnog postupka za stečaj“.

"U slučaju otvaranja stečajnog postupka svim radnicima bi prestao radni odnos, a stečajni upravnik bi prema procjeni i potrebi zadržao određeni broj radnika za obavljanje minimuma procesa rada i ostvarivanje javne funkcije Željeznica RS. U tom slučaju ne bi bile isplaćene otpremnine", piše u dopisu predsjednika Nadzornog odbora Borislava Stevanovića i generalnog direktora Dragana Savanovića, proslijeđenom sindikatima i radnicima tog preduzeća.

Taj dokument naslovljen je kao „Apel za rješavanje pitanja isplate toplog obroka“, na čemu institiraju sindikati u Željznicama RS, od kojih je jedan podnio i prijavu inspekciji i zaprijetio podnošenjem tužbe, što će, smatra uprava, dodatno proizvesti troškove za preduzeće.

U slučaju stečaja, tvrdi dalje uprava, posljedice bi bile mnogo veće, jer bi Željeznice bile onemoguće da u narednom periodu, najmanje dvije godine, a možda i duže, podnesu zahtjev i dobiju dozvolu za menadžera infrastrukture, odnosno za licencu za poslove prijevoza (operatera).

"To bi moglo imati i za posljedicu prestanak rada operatera, pošto bi gubitak licence u velikoj mjeri ograničio rad i aktivnosti", ustvrdili su rukovodioci Željeznica RS-a.

Rukovodstvo Željeznica RS ne krije u koliko lošem stanju se nalazi preduzeće i da je kumulativni gubitak skoro dostigao vrijednost akcijskog kapitala i da postoji velika zaduženost, za čije obezbjeđenje je „u zalog ili pod hipoteku založen značajan dio imovine preduzeća, a čiji sastavni dio su i neisplaćene plate radnicima, neplaćeni doprinosi i porezi“.

Stevanović i Savanović optužuju sindikalce da su „odgovorni“, jer nije postignut kompromis o novom kolektivnom ugovoru, budući da su, kako tvrde, insistirali na zadržavanju „tzv. stečenih prava“, a "ne vodeći računa o izmijenjenim okolnostima koje su nastale kao posljedica ekonomske krize“.

Kao izlaz predlažu povećanje prijevoza i smanjenje troškova poslova te apeluju na sve zaposlene da prihvate „kompromisna rješenja“ radi, kako dodaju, stvaranja pretpostavki za dugoročno rješenje stanja, budući da se samo tako mogu prevazići sadašnje teškoće i nagomilani problemi koji su „rezultat dugogodišnjeg nedomaćinskog poslovanja“.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE