• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glamoč tuži Ministarstvo odbrane BiH?

Opština Glamoč pokrenuće sudski spor protiv Ministarstva odbrane BiH zbog uništavanja municije na poligonu „Barbara“.

 Glamoč tuži Ministarstvo odbrane BiH? Izvor: MONDO

Sudski spor će biti pokrenut ukoliko se u narednom periodu ne pronađe zajedničko rješenje ovog problema, rekla je predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva je istakla da je zbog toga veoma važno da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravlja o ovom pitanju i donese jasne zaključke o načinu izlaska iz trenutne situacije.

"Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković tražio je u nekoliko navrata od svih institucija koje mogu pomoći u rješavanju ovog problema, i Ministarstva odbrane BiH i Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, da se hitno nešto preduzme kako bi se građanima opštine Glamoč omogućio normalan život“, rekla je Majkićeva novinarima.

Prema njenim riječima, od 2006. godine metodom otvorene detonacije na poligonu "Barbara" do sada je uništeno blizu 2.500 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

"To mora imati posljedice za lokalno stanovništvo, posebno u posljednje vrijeme, kada se istovremeno uništava očito veća količina nego što je dozovoljeno, što dovodi do pucanja zidova na kućama i zatrovanosti terena“, upozorila je Majkićeva.

Majkićeva je spornim ocijenila i to što je kasarna Glamoč proglašena neperspektivnom vojnom imovinom, dok je poligon za uništavanje napravljen od privatne imovine i vlasništva opštine Glamoč.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH prihvaćena je incijativa poslanika SNSD-a Dušanke Majkić da Predstavnički dom na nekoj od narednih sjednica raspravlja o temi "Posljedice uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava na poligonu `Barbara` po lokalno stanovništvo u opštini Glamoč".

Inicijativu Majkićeve podržala je i poslanik iz PDP-a Vesna Krstović-Spremo koja je istakla neophodnost brige za zdravlje tih ljudi i predložila održavanje tematske sjednice o ovom problemu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE