• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pusić "reorganizuje" politički sistem u BiH

Prva potpredsjednica Vlade Hrvatske kaže da su Hrvati u BiH konstitutivan naroda i da bi trebalo da predstavljaju vlast na svim nivoima u toj državi.

 Pusić "reorganizuje" politički sistem u BiH Izvor: MONDO

U interesu stabilnosti BiH je da Hrvati ne budu "getoizovani, niti majorizovani", smatra prva potpredsjednica i šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić.

"U proteklih 20 godina politika koja je dolazila iz Hrvatske često je štetila Hrvatima u BiH, patronizujući sestrinske stranke u susjednoj državi. Naš je cilj da Hrvati u BiH i nadalje ostanu da žive i rade u BiH, a kroz prirodnu vezu s Hrvatskom da transferišu znanje, iskustva i reforme koje će ubrzati napredovanje BiH prema članstvu u EU", rekla je ona u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Prema njenim riječima, što se stranaka tiče, jasno je da Hrvati u BiH mogu da glasaju za koga hoće ali, dok je u BiH na snazi princip etničke reprezentacije, moraju biti ravnopravno zastupljeni.

"To ne vidim samo kao interes Hrvata u BiH već kao interes stabilnosti BiH uopšte", rekla je ona u intervjuu.

Upitana da prokomentariše inicijativu administracije SAD za reformu Federacije BiH, s obzirom na to da je Hrvatska potpisnica Vašingtonskog sporazuma, Pusićeva je kazala da svaka reforma Ustava mora doći iz zemlje.

"Spoljni faktori mogu podržati ili ne neka rješenja, ali jedinu šansu za uspjeh daje im podrška koju imaju u zemlji. Ustav ne može biti niti lukavstvo niti nadmudrivanje. On mora biti realna zaštita političkih interesa i prava svih građana, i to onako kako ih oni sami vide. Svako drugo rješenje bilo bi Pirova pobjeda”, smatra Pusićeva.

Ona je rekla i da punopravno članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji, koje bi trebalo da se dogodi 1. jula, vidi kao uspjeh za Hrvatsku i kao pozitivan događaj za druge zemlje u regionu.

Hrvatska, dodala je, neće nikome okrenuti leđa ulaskom u EU, već će naprotiv cijela regija biti jedan korak bliže Briselu.

Inače, Pusićeva je izrazila optimizam po pitanju pregovora o otvorenim graničnim pitanjima Hrvatske i BiH.

A na pitanje da li su mogući nesporazumi oko granice, poput onih koje Hrvatska ima sa Slovenijom, Pusićeva je rekla da njena zemlja ne namjerava da koristi bilo kakva pitanja grenice i slobodnog prolaza kako bi kočila ili zaustavljala BiH na putu prema NATO-u ili EU članstvu.

"Upravo obrnuto. Za takav stav postoji cijeli niz razloga, među kojima se ističe činjenica da je članstvo BiH u NATO i EU i direktni hrvatski interes, kako ga mi vidimo. Hrvatska će biti prva zemlja u regiji članica i NATO i EU i u tom smislu preuzima i određenu odgovornost za dalju stabilizaciju regiona", rekla je Pusićeva.

(Tanjug, foto: Beta/Hina)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE