• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i Srbija rekorderi po "odlivu mozgova"

Nakon raspada SFRJ i ratova početkom devedesetih godina većina zemalja Balkana suočava se sa ozbiljnim problemom migracije stručnjaka u inostranstvo.

 BiH i Srbija rekorderi po "odlivu mozgova" Izvor: MONDO

Najveći problem sa sve većim odlaskom visokoobrazovanih mladih ljudi bilježe Srbija i Bosna i Hercegovina odakle godišnje oko 12.000 odnosno 10.000 obrazovanih osoba preseli u inostranstvo, prenosi Anadolija.

U posljednjih 25 godina u potrazi za boljim životom Srbiju je napustilo više od 300.000 obrazovanih mladih osoba. Posljednja istraživanja USAID-a pokazala su da je po odlivu mozgova od Srbije u cijelom svijetu u lošijoj situaciji samo Gvineja Bisao.

Rrektor Univerziteta u Beogradu prof. Branko Kovačević izjavio je da se procjenjuje da je u posljednjih 20 godina Srbiju napustilo oko pola miliona obrazovanih građana, a da je država odlaskom onih najboljih u stručnom i obrazovnom smislu izgubila oko 12 milijardi evra.

Odmah poslije Srbije slijedi Bosna i Hercegovina koja posljednjih godina zbog teške ekonomske situacije i društvenih problema bilježi visok procenat odliva mozgova.

Prema posljednjim podacima, BiH je od 1995. godine napustilo više od 150.000 mladih ljudi, što je skoro 10.000 osoba godišnje, dok bi danas više od 60 odsto mladih isto učinilo kada bi im se pružila prilika.

Zadnji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) pokazao je da je BiH po odlivu mozgova na petoj poziciji najlošije pozicioniranih zemlja u svijetu. Prema toj analizi, BiH je smještena na 140. mjesto od 144 rangirane zemlje svijeta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir. Pored informatičara, najveći odliv visokoobrazovanih kadrova bilježi se u zdravstvu, pa je tako samo entitet Republiku Srpsku za tri godine napustilo više od 340 ljekara i specijalista.

Prema rezultatima istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), od zemalja regiona najmanji odliv mozgova bilježi Crna Gora, koja je zauzela 60. mjesto na globalnoj ljestvici, ispred Slovenije na 83, Albanije na 96, Hrvatske 126, Bugarske 128, Makedonije 135, Rumunije 136, Moldavije 137. i spomenute Srbije koja zauzima 143. mjesto od ukupno 144 rangirane zemlje svijeta.

Prema mišljenju stručnjaka, odliv mozgova jedna je od najvažnijih posljedica problema nezaposlenosti kako u svijetu, tako i u zemljama regiona. Posljedice odliva mozgova širokog su razmjera i imaju vrlo negativan pa čak i poguban učinak na društvo u kojemu je ova pojava prisutna. Vrhunski stručnjaci svojim znanjem i radom pridonose povećanju stepena razvoja zemlje, njene proizvodnje te standarda stanovništva.

(MONDO, foto Politika)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE