• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja godine istina o smrti Trajkovskog

Istražni tim koji provodi novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije intenzivno radi i završiće istragu do kraja godine.

 Do kraja godine istina o smrti Trajkovskog Izvor: MONDO

Tada bi se mogli znati uzroci pada aviona u kojem je Trajkovski stradao, rekao je Srni glavni istražilac Omer Kulić.

Iako najavljen za maj ili juni, razgovor sa poznatim makedonskim advokatom Ignatom Pančevskim, koji javno tvrdi da je riječ o atentatu, istražna komisija još nije obavila.

"Pančevskog ću ispitivati ja, zajedno sa kolegama iz Beograda i Skoplja, ali još ne znamo tačan datum razgovora. Želimo da vidimo šta nam to on nudi. On je najjavnije izašao sa tom tezom da je bio atentat, naravno on nudi dokaze koje ćemo mi analizirati. Nisam baš u to posve siguran, ali to ćemo vidjeti", rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, rad istražne komisije se nikada ne prekida, a vještačenja instrumenata i dalje traju.

"Pet timova imamo u okviru komisije i ti timovi nezavisno jedan od drugog izvršavaju svoje zadatke. Do sada se radilo neprestano", rekao je Kulić.

Istraga o padu aviona "kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, a nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Makedonska Vlada je, nezadovoljna izvještajem, formirala novim tim eksperata koji je u proteklih šet godina radio na prikupljanju dokaza. Nakon novih saznanja, vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje kod Mostara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE