• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud BiH: Stigli zahtjevi za nova suđenja

Sud BiH već je primio dva zahtjeva osuđenika za ponavljanje postupka, a koji se pozivaju na presudu “Maktouf i Damjanović protiv BiH“ u Strazburu.

 Sud BiH: Stigli zahtjevi za nova suđenja Izvor: MONDO

Iako u Sudu BiH nisu naveli imena, Senad Kreho, advokat Gorana Damjanovića, potvrdio je da je on jedan od onih koji traže ponovljeno suđenje, kao i da je to učinio isti dan kada je objavljena presuda iz Strazbura.

"NJemu je po Krivičnom zakonu BiH izrečena kazna od 11 godina zatvora. Prema Krivičnom zakonu SFRJ raspon kazni je od pet do 15 godina, s tim što minimalna kazna može da se umanji do godinu dana“, rekao je Kreho za "Euro Blic".

On je dodao da sud mora da uvaži kao olakšavajuću okolnost činjenicu da u događaju zbog koga je Damjanović osuđen nije bilo smrtnih ishoda.

Kreho smatra da bi advokati svih osuđenih za ratne zločine po Krivičnom zakonu BiH trebalo da zatraže novo suđenje, bez obzira na to što u presudi iz Strazbura piše da se ona odnosi samo na Maktoufa i Damanovića.

Prema podacima Ministarstva pravde BiH, pred Ustavnim sudom BiH nalazi se desetine apelacija onih koji su pred Sudom BiH osuđeni za ratni zločin i koji traže suđenje po Krivičnog zakona SFRJ.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE