• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Avaz: Vučićev "šamar" političarima u BiH

Vučić u intervjuu za "Dnevni avaz" izrazio spremnost da posreduje kod prestolonasljednika UAR u cilju uspostavljanja poslovne saradnje sa BiH.

 Avaz: Vučićev "šamar" političarima u BiH Izvor: MONDO

To je sarajevski dnevnik podstaklo da uputi oštru kritiku domaćim političarima zbog neuspeha u privlačenju značajnih investicija.

"U septembru očekujem do sada najznačajniju posjetu šeika Mohameda Srbiji. Naravno, ja svoju zemlju volim, ali nimalo mi neće teško pasti da preporučim Bosnu i Hercegovinu mom prijatelju i uvjeren sam da će prihvatiti dobru komunikaciju i dobra poznanstva sa ljudima iz vaše zemlje", rekao je Vučić.

"Avaz" piše da bogati arapski investitori najavljuju velika ulaganja u Srbiju, a Turci u Hrvatsku, a da BiH zaobilaze u širokom luku i ocjenjuje da Vučićeva želja da posreduje kod šeika Muhameda da višemilionskim ulaganjima pomogne i BiH kao što je Srbiji, predstavlja "'šamar' političarima i diplomatama BiH".

Za ulaganja u Srbiju prije svega treba odati priznanje srpskim političarima i diplomatama koji su skoro preko noći uspjeli da privuku investitore iz bogatih arapskih zemalja iz kojih se to, dijelom i zbog određenih predrasuda, ipak, najmanje očekivalo, ističe list.

List podsjeća da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati u srpski Jat uložili 100 miliona dolara, dok "BiH Erlajnz" propada, i ukazuje da su pompeznim najavama da će dovesti arapske investicije u BiH, Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović godinama pokušavali da dobiju izbore.

List navodi da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović "svako malo oblijeće Ankaru", a da je Turska po obimu investicija u BiH na devetom mjestu.

"Koristi je, evidentno, imao samo on. Isto je sa fantomskim investitorom Sulejmanom el-Šidijem, koji je najavio ulaganje stotina miliona, da bi se ispostavila da je oštetio BiH skoro za isti iznos", tvrdi list.

Inače, navodi "Avaz", prema zvaničnim podacima, arapske zemlje nekoliko desetina puta su više novca uložile u Srbiju nego u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE