• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solarno selo kod Drvara!

Stanovnici Velikog Očijeva kod Drvara struju i toplu vodu čekali su više od 15 godina, a danas ih imaju potpuno besplatno - uz pomoć solarne energije!

 Solarno selo kod Drvara! Izvor: MONDO

Više od 15 godina srpski povratnici u Velikom Očijevu kod Drvara nisu imali struju i vodu, a danas je to prvo selo u BiH koje sve potrebe za električnom energijom i toplom vodom zadovoljava uz pomoć solarne energije.

Riječ je o projektu elektrifikacije sela na nekoliko lokacija u BiH koji provodi Razvojni program UN-a (UNDP) i američka organizacija CWS. Veliko Očijevo je jedno od tih sela gdje se postavljaju solarni paneli koji prikupljaju solarnu energiju i proizvode struju.

Tako je donedavno obavezna svijeća u Velikom Očijevu zamijenjena sijalicom, stigla je topla voda, a u kućama se sada nalaze i frižideri, koje su mještani takođe dobili na poklon.

Oni koji su dobili struju imaju samo zadatak da solarne panele redovno čiste i peru ujutro i naveče.

Iako je vrijednost cijelog projekta oko 15.000 KM, domaćini nemaju obavezu plaćanja, a cijeli paket je čista donacija. Lokalna elektrodistribucija nudila je ranije elektrifikaciju Velikog Očijeva za 720.000 KM.

Solarne panele dobilo je do sada pet porodica, a u narednom periodu planirana je elektrifikacije cijelog sela. U Velikom Očijevu danas živi 21 srpska porodica od prijeratnih 75.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE