• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naredna dva dana veoma visoko UV zračenje

Intenzitet ultraljubičastog zračenja Sunca naredna dva dana u BiH dostizaće veoma visoke vrijednosti, upozoravaju meteorolozi.

 Naredna dva dana veoma visoko UV zračenje Izvor: MONDO

UV indeks, kako najavljuju, biće između osam i deset i građanima se preporučuje da te dane u vremenu od 11.00 do 16.00 časova smanje boravak na suncu, da nose odjeću dugih rukava, šešir sa širokim obodom i sunčane naočare, te da koriste zaštitne kreme.

Meteo-alarm danas je upaljen za regije Banjaluka, Prijedor, Bihać, Tuzla, Sarajevo, Višegrad i Mostar.

Ova područja označena su crvenom bojom koja upozorava na veoma opasno vrijeme sa visokim temperaturama koje mogu izazvati opasne posljedice po ljudsko zdravlje na tim područjima.

Područja Trebinje, Foče i Livna na skali meteo-alarma označena su narandžastom bojom koja upozorava na opasno vrijeme s mogućim posljedicama po ljudske živote.

I u Hrvatskoj je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje u kojem se navodi da će se od 7. do 9. avgusta nastaviti nepovoljne biometeorološke prilike i visoke temperature, zbog čega treba izbjegavati nepotrebne napore, uzimati laganu hranu i dovoljno tekućine, uz obaveznu zaštitu od UV zračenja.

Meterolozi u Hrvatskoj najavljuju da se sutra očekuje vrhunac toplotnog talasa, a očekivana temperatura u većini krajeva biće između 37 i 40 stepeni, a ponegdje i veća.

Uz veliku vrućinu, vjerovatno će biti oboreni novi temperaturni rekordi, probleme će stvarati i velika sparina.

Osvježenje i značajan pad temperature, prema najavama meteorologa, trebalo bi da stigne u subotu, a i u petak je ponegdje moguća pojava pljuskova i grmljavine, pa i olujnog nevremena.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE