• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jablanica: Ruski avion spreman da pomogne

Na području opštine Jablanica čiji su dijelovi danima zahvaćeni požarima jutros je pala slaba kiša, ali ona nije mogla da utiče na gašenje vatre.

 Jablanica: Ruski avion spreman da pomogne Izvor: MONDO

Veliki požar koji već danima pustoši na brdima oko Jablanice, a koji je prijetio i glavnoj putnoj komunikaciji prema jugu zemlje, i juče je plamtio šireći se dodatno u popodnevnim satima. Ali, protiv ove prirodne nesreće koja nanosi milionske štete i prijeti sigurnosti građana juče su se na ovom području borila tek dvojica profesionalnih vatrogasaca i nekoliko stanovnika Donje Jablanice!

Jedina prava pomoć bio je helikopter Oružanih snaga BiH, koji je djelovao nekoliko puta te je donekle zaustavljeno napredovanje vatrene stihije prema putu M-17.

Ruski avion za gašenje požara tipa "Berijev" može poletjeti na krizno područje kod Jablanice onog trenutka kada Vlada Srbije dobije zvanični zahtjev od vlasti u BiH za intervenciju, rekao je načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Marić je izjavio Srni da, što se tiče tehničkog dijela, "Berijev" praktično može poletjeti odmah, a da i procedura nije zahtjevna i da je Sarajevo o tome obaviješteno.

On je naglasio da su troškovi usluga "Berijeva" besplatni i da eventualni korisnik snosi samo troškove goriva i smještaja posade, ukoliko intervencija potraje.

Marić je podsjetio da je Sektor za vanredne situacije posrednik između Srpsko–ruskog humanitarnog centra i korisnika, i da se obavezao da će pružiti usluge svim zemljama u regionu.

Posada "Berijeva" do sada je uspješno intervenisala u gašenju velikih požara kod Zaječara i Vranja.

Avion "Berijev Be-200" predstavlja jednu od najefikasnijih letjelica za gašenje požara u svijetu. Može da ponese 12 tona vode, koliko i šest vojnih helikoptera koji se koriste za te namjene.

Stalni zahtjevi

Iz Operativnog štaba civilne zaštite Jablanica naglašavaju da im je potrebna pomoć većeg broja obučenih i specijalno opremljenih vatrogasaca i vojnika za šumske požare u teško pristupačnom prostoru i dovoljan broj iskusnih rukovodilaca akcije gašenja u ovako teškim uslovima. Ali njihove kolege iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) se ni ne oglašavaju, a kamoli da rade svoj posao, piše "Dnevni Avaz".

Omer Nezirić, pomoćnik načelnika Civilne zaštite, izjavio je da se u rejonu Draganske planine požar širi u dva pravca, jednim krakom prema konjičkoj opštini u pravcu Idbra, a drugim krakom prema naseljenom mjestu Dragan Selo.

"Mještani koji učestvuju u gašenju požara, stacionirani u planinskim kolibama, apeluju na sve u ovom rejonu za pomoć da bi se obuzdalo napredovanje požara. Zbog gustog dima u ovom rejonu vidljivost je vrlo ograničena. Budući da se jedan krak požara u Donjoj Jablanici spušta prema magistralnom putu M-17 i naselju, smatramo da bi se nekoliko vatrogasnih vozila sa jačim pumpama iz susjednih opština trebalo držati u pripravnosti, da bi se, ukoliko se ukaže potreba, mogla brzo staviti na raspolaganje", predlaže Nezirić.

Gusti dim, osim što otežava vidljivost, otežava i gašenje vatrogascima i mještanima koji su na terenu na obje lokacije koje su posjetili na posljednjoj liniji odbrane od požara.

Mumin Maslo mještanin je koji ima kolibu na brdu u Donjoj Jablanici nedaleko od požarišta. Noći provodi u kolibi u pripravnosti.

Osim njega, vatrogascima su pomagala još četvorica mještana koja su zbog umora juče popodne otišla s terena. Vatrogasac Muhamed Burić uzima vodu za gašenje iz pećine. Tu su, takođe, priključili pumpu koju će aktivirati ukoliko se vatra približi željezničkoj pruzi.

Opasne zmije

Esad Hindić je drugi dežurni vatrogasac na terenu.

"Do požarišta hodamo po sat i po u jednom pravcu kroz brdovit i šibljem zarastao put", rekao je vatrogasac Burić, dodajući da im veliki problem predstavljaju i zmije kojih ima mnogo.

Naglašavaju, takođe, da je potrebno stalno i koordinirano djelovanje. Kanaderima se uspjela samo razbiti žestina napredovanja plamena prema Donjoj Jablanici i višim kotama, ali da će se požar opet rasplamsati ako ne bude djelovanja na terenu.

Opet djelovao helikopter

Omer Drežnjak iz Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica kaže da je stanje za nijansu bolje nego dan ranije, ali da i dalje trebaju pomoć.

"Helikopter je i u popodnevnim satima gasio požar", kazao je Drežnjak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE