• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liste za popisivače razljutile kandidate

Brojni kandidati za popisivače i instruktore, koji nisu iznad crte na preliminarnim listama, ljuti su jer tvrde da je izbor izvršen nepravedno.

 Liste za popisivače razljutile kandidate Izvor: MONDO

Redakciji "Nezavisnih" juče su se javili čitaoci iz više gradova, koji su izrazili svoje ogorčenje jer nisu prošli prvi krug, što znači da su im znatno smanjene šanse da će biti angažovani na predstojećem popisu, a koji će biti obavljen od 1. do 15. oktobra.

Sa druge strane, u opštinskim popisnim komisijama kažu da svi oni koji smatraju da su se nepravedno našli ispod crte imaju rok od pet dana da podnesu žalbu. To, međutim, neće utješiti nezadovoljne kandidate.

"U Gradišci su kandidatima sa fakultetskom diplomom, koji su nezaposleni i po tom osnovu imaju maksimalan broj bodova, davali nulu za opšti dojam i na taj način ih isključivali iz konkurencije. Ovo je sraman potez, jer su neki ljudi koji su zaposleni i imaju završenu srednju školu na taj način 'progurani' na listu, a oni koji su godinama na birou sa fakultetskom diplomom nisu dobili šansu ni honorarno da nešto zarade", ispričao je kandidat iz Gradiške, čiji su ime i prezime poznati "Nezavisnim".

Kako dodaje, proces prijave svodio se na to da kandidat kaže "dobar dan", svoje ime, preda obrazac i komisiji zahvali što ga (ni)je saslušala.

"Šta se tu ima gradirati sa nula bodova?! Katastrofalna greška je što su uopšte uveli ovu kategoriju bodovanja i na taj način komisiji ostavili prostor za zloupotrebu! Zašto je sada neko rekao 'dobar dan' za nula, a neko za dva boda", pita naš čitalac.

Da su nadležni zaista imali malo vremena da popričaju s kandidatima priznaje i Miron Bjelovuk, predsjednik Popisne komisije Gradiška, koji kaže da već ima građana koji podnose prigovore.

"Gledajte, nažalost, tako je svuda, nije bilo ulaznog intervjua. Opšti utisak se donosio na osnovu obraćanja kandidata, stepena razumijevanja obrasca koji su kandidati predali i slično", naglašava Bjelovuk.

Ljuta je i kandidatkinja iz Kneževa/Skender Vakufa, koja je ispričala da takođe sumnja da su kandidati nepravedno birani.

"Uopšte nije bilo razgovora kandidata i članova komisije, a oni su ocjenjivali opšti dojam, i što je najgore, ta ocjena u većini slučajeva je presudila ko prolazi ovaj preliminarni krug", naglašava ona.

Ali, u Popisnoj komisiji Kneževo/Skender Vakuf naglašavaju da građani, ukoliko su nezadovoljni, imaju pravo da ulože žalbu, i to do petka.

"Bilo je već žalbi, a uglavnom se odnose na bodovanje, odnosno kako je ono izvršeno", kažu u Popisnoj komisiji u Kneževu/Skender Vakufu.

Na oglasnoj tabli gradske uprave Doboj juče ujutru objavljena je preliminarna lista, a odmah zatim uslijedila je i prva žalba.

"Taj kandidat tražio je od nas obrazloženje zbog čega nije prošao", ističe Slavica Živković, predsjednica Popisne komisije u Doboju, a i u više gradova u FBiH, gdje su liste objavljene ranije, uslijedilo je dosta žalbi.

Prekjuče je "okačen" spisak kandidata koji su prošli prvi krug za popisivače i instruktore u Trebinju, a prema riječima Milke Butulije, predsjednice lokalne popisne komisije, žalbi još nisu imali. Objavljena je i preliminarna lista s kandidatima u Banjaluci, ali žalbi, do kraja jučerašnjeg radnog vremena lokalne popisne komisije, nije bilo.

Rade Aleksić, predsjednik Popisne komisije Prijedor, kaže da će građani koji ulože žalbu imati pravo na uvid u svoju prijavu i način bodovanja. Stevo Pašalić, demograf, očekuje da će popis u BiH pokazati da je stanovništvo u prosjeku starije, da žene čine većinu populacije, te da je došlo do znatne promjene u obrazovnoj strukturi.

Na javni poziv za popisivače i instruktore prijavilo se oko 60.000 kandidata. Biće angažovano 18.879 popisivača i 2.464 instruktora, a imena će biti poznata 25. avgusta, kada će biti objavljen konačan spisak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE