• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Povećana koncentracija polena

Na području Banjaluke izmjerena je povišena koncentracija polena ambrozije, trave, pepeljuge/štireva, koprive i pelina.

 Banjaluka: Povećana koncentracija polena Izvor: MONDO

Mjerenje su obavili aparati na Poljoprivrednom institutu Republike Srpske za mjerenje koncentracije polena u vazduhu.

Nivo koncentracija polena ambrozije i kod zdravih osoba može izazvati alergijske reakcije, dok nivo koncentracije trave, pepeljuge/štireva, koprive i pelina mogu izazvati alergijske reakcije kod izuzetno osjetljivih osoba.

Prema prognozama takozvanog "polenskog semafora", nivo polena ambrozije je u porastu, dok bi nivo polena trave, pepeljuge/štireva, koprive i pelina trebalo da opada.

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja je u izjavi za Srnu rekao da Institut već sedmu godinu, u saradnji sa Administrativnom službom grada Banjaluka, vrši kontinuirano mjerenje polena svih alergenih vrsta biljaka, uključujući i ambrozije.

"Najveća koncentracija polena ambrozije je upravo u ovom periodu oko 20. avgusta", rekao je Trkulja, koji je i predsjednik Savjeta za borbu protiv ambrozije u BiH.

On je dodao da je koncentracija polena ambrozije jutros bila 60 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom.

Trkulja je istakao da je 20 do 30 polenovih zrna po metru kubnom granična koncentracija, koja kod alergičnih osoba izaziva alergijske reakcije.

"Prema međunarodnoj metodologiji koncentracija, više od 50 polenovih zrna po metru kubnom se smatra visokom koncentracijom", rekao je Trkulja.

On je istakao da od 2. avgusta do 10. septembra ambrozija najintenzivnije cvjeta i tada je najveća koncentracija polena ove alergene vrste biljke prisutna.

Trkulja je istakao da građani Banjaluke koji imaju jake alergije, informaciju o koncentraciji polena mogu vidjeti na "polenskom semaforu" koji se nalazi na sajtu grada Banjaluka.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja Poljoprivrednog instituta Srpske počeli su 20. februara da mjere koncentraciju polena alergenih biljaka u vazduhu. Monitoring traje do oktobra.

Imajući u vidu da je više od 10 odsto populacije osjetljivo na polen biljaka, kao i da ovo postaje sve veći zdravstveni i socijalni problem, grad Banjaluka finansijski je podržao monitoring koncentracije alergenih vrsta polena, a 2007. godine podržao je kupovinu uređaja za mjerenje koncentracije polena.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE