• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pijanog električara skidali s bandere

Veliki broj radnika u RS redovno na posao dolaze "mrtvi pijani", što poslodavcima pravi probleme, posebno ako se radi o rizičnim radnim mjestima

 Pijanog električara skidali s bandere Izvor: MONDO

Veliki broj radnika u RS redovno na posao dolaze "mrtvi pijani", što poslodavcima pravi probleme, posebno ako se radi o rizičnim radnim mjestima, kao što je građevinarstvo, rad u elektrostruci i slično.

Ovo potvrđuje i slučaj električara, zaposlenog u "Elektrodistribuciji" Kotor Varoš, protiv kojeg je nedavno zbog pijanstva na radnom mjestu pokrenut disciplinski postupak, pišu "Nezavisne novine".

Naime, prema pričanju njegovih radnih kolega, navedeni električar je na posao stalno dolazio pijan, nakon što je čitavu noć provodio po kafanama. Tvrde da su ga pijanog čak skidali s bandere za struju kada je radio.

Zbog ovakvog ponašanja, Nadzorni odbor "Elektrokrajine" Banjaluka je formirao Komisiju za alko-testiranje, koja redovno kontroliše da li su radnici pod dejstvom alkohola na poslu.

Iz "Elektrokrajine" Banjaluka je juče potvrđeno da je Uprava ovog preduzeća na osnovu svojih analiza utvrdila da neki radnici na posao dolaze u alkoholisanom stanju.

"Zbog toga je Nadzornom odboru predloženo da Pravilnik iz zaštite na radu bude izmijenjen dopunom da je rad pod dejstvom alkohola u preduzeću strogo zabranjen", pojašnjavaju u "Elektrokrajini".

Pored ovoga, Uprava "Elektrokrajine" je predložila i da svaka vrijednost utvrđena alko-testiranjem koja bude veća od nula promila predstavlja osnov za udaljavanje s radnog mjesta, odnosno da se zbog toga pokrene postupak za utvrđivanje teže povrede radne obaveze.

"Komisija za alko-testiranje je u toku ove godine kontrolisala 308 radnika i kod njih 14 je utvrđeno da su bili pod dejstvom alkohola. Protiv njih je pokrenut prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka", precizirali su u "Elektrokrajini", dok juče iz kotorvaroške "Elektrodistribucije" nismo dobili odgovor.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je ovaj problem velika nevolja kod svih poslodavaca i da je veoma prisutan na skoro svim radnim mjestima.

"Mi u 'Celexu', koji ja vodim, svaki dan bukvalno imamo alko-testiranje. Bili smo prisiljeni to uvesti jer smo jednostavno došli u situaciju da su pojedinci svakodnevno na posao dolazili pijani, a s pijanim ljudima se ne može raditi", istakao je Zgonjanin.

Prema njegovim riječima, dešavalo se da radnik "naduva" i po 1,7 promila.

"Problem je što mi ne možemo puno protiv takvih ljudi uraditi. Prvo mu damo opomenu, pa ako se to ponavlja onda se odbije 10, pa 20 odsto od plate pa tek onda ga šaljete na disciplinski, a za to vrijeme vi ste ovamo na velikom gubitku jer, osim što ne privređuje, takav radnik samo smeta u firmi", istakao je Zgonjanin.

On je naveo i da pijani radnici predstavljaju veliku opasnost, kako po sebe, tako i po ostale radnike, jer se nikad ne zna šta im može pasti na pamet.

Slobodan Ostojić, predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike RS, kazao je da su ovo ekstremni slučajevi i da zaslužuju najveće kazne.

"Radnik, posebno u slučaju da radi posao kao što je ovaj naš, posao električara, ugrožava ne samo sebe, nego i radne kolege i potrošače. Ako radite s naponom i ako pod uticajem alkohola nešto ne spojite kako treba, potrošač kada uključi određeni aparat može da nastrada", istakao je Ostojić.

On je kazao da nije imao priliku da čuje da su ovakvi slučajevi zabilježeni, posebno u dobojskog regiji, gdje je dugo radio ovaj posao.

"Kada su u pitanju kazne, procedura je ista kao i za bilo koji drugi prekršaj kada je u pitanju povreda radne dužnosti. Taj dan kada je radnik zatečen u alkoholisanom stanju, piše se da nije bio na poslu, zatim piše izjavu i ide na disciplinski. Sve zavisi da li mu je to prvi put ili se takve situacije ponavljaju", pojasnio je Ostojić.

U Udruženju liječenih alkoholičara BiH kažu da s obzirom na to da procjene govore da je oko 15 odsto bh. stanovništva ovisno o konzumaciji alkohola, nije ni čudno što se sve veći broj radnika, posebno u ovako teškoj materijalnoj situaciji, odaje čašici više.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE