• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvode se zbog Fejsbuka, kućnih ljubimaca...

Prema nekim statistikama, u BiH u posljednje vrijeme povećan je broj razvoda, a obrazloženja ponuđena sudovima sve su kreativnija.

 Razvode se zbog Fejsbuka, kućnih ljubimaca... Izvor: MONDO

Sarajevski advokat Omar Mehmedbašić kaže da je najviše onih koji razvrgavaju brakove zbog teške ekonomske situacije.

"Brak je ekonomska, emotivna i seksualna zajednica muškarca i žene. Stub države je porodica, a kako nam je klimava država, takve su i porodice. Mladi ljudi ovdje nemaju posla, trzavice nastaju i zbog toga ko će platiti struju. Do guše su u dugovima, što im stvara nervozu, i zbog nagomilanih problema odluče se za razvod. Na Zapadu mladi, kada stupaju u brak, imaju pomoć države, a kod nas ni zaposlenje", ističe Mehmedbašić za "Dnevni avaz".

Međutim, nisu ekonomski razlozi uvijek krivci za razdor bračne zajednice. Tu je u deset odsto slučajeva i preljuba, ali u 70 odsto slučajeva je „ekonomija krivac“.

Veliki je broj i onih koji se razvode zbog Fejsbuka, pokazuju pojedina istraživanja. Društvene mreže, ma koliko ih bračni parovi smatrali bezopasnim, u svijetu prave sve veći broj razorenih brakova. Među najbizarnijim razlozima za razvod braka je i situacija kada se jedan bračni partner u BiH, kako su prenijeli upućeni, nije želio odreći kućnog ljubimca, a drugi se na njega nije mogao navići.

U Centru za socijalni rad u Banjaluci, čiji koordinatori provode postupak mirenja, ističu da su najčešći razlozi za razvod braka službeno - „neprihvatanje odgovornosti i nespremnost za brak i roditeljstvo“.

"Kao razlog za razvod braka najčešće se navode razlike u pogledima na život, međusobno nerazumijevanje, da ne osjećaju više ljubav prema partneru ili emotivna udaljenost. Nerijetko je razlog i nevjerstvo", navode u Centru.

Jedan Banjalučanin angažovao je advokata za razvod braka, a kao razlog naveo je to što supruga nije htjela da doji njihovu bebu. Takođe, nerijetke su situacije kada se bračni partneri razvode zbog neslaganja sa svekrvom, odnosno punicom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE