• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Katanac na vratima pet institucija

Od ukupno šest institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, posljednjih sedmica u punom kapacitetu radila je tek jedna, pišu Nezavisne.

 Katanac na vratima pet institucija Izvor: MONDO

Naime, samo je Vlada RS tokom avgusta održavala sjednice i bavila se svojim poslom, dok su ministri i poslanici iz Vijeća ministara, parlamenta BiH, Vlade FBiH, Narodne skupštine RS i Parlamenta FBiH cijeli mjesec iskoristili za pojedinačne ili kolektivne godišnje odmore.

Tek će naredni mjeseci pokazati kakve će ovo posljedice imati po BiH, pred kojom su neke ključne reforme i usvajanje evropskih zakona.

Vera Sajić, šefica Biroa za odnose s javnošću Vlade RS, kaže da i ove, kao i svih prethodnih godina, Vlada RS nije išla na kolektivni godišnji odmor.

"Uvijek je postojao kvorum za sjednice. Procjena predsjednice Vlade je da ima mnogo posla i da ni ove godine nema vremena za odmor", kaže Sajićeva.

Za razliku od Vlade RS, ministri u Vladi FBiH nisu zasjedali punih 30 dana, ali, prema riječima Raske Denjalić, šefice Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH, nisu koristili kolektivni godišnji.

"Posljednja sjednica, hitna telefonska, održana je 26. jula, kada je izgorjela bolnica u Bihaću. Naredna sjednica je 26. avgusta", kazala je ona.

Najdrastičniju pauzu napraviće državni i entitetski parlamentarci. Kako je potvrdio Zlatko Vukmirović, šef Službe za odnose s javnošću parlamenta BiH, sjednica Predstavničkog doma zakazana je 29. avgusta, dok je posljednja bila 25. jula. Dakle, tačno 34 dana pauze.

Narodna skupština RS bi trebalo da zasjeda 19. septembra, dok je pauza u radu NS RS, prema Poslovniku, od 20. jula do 1. septembra.

Ranko Karapetrović, generalni sekretar NS RS, kaže da se poslanički rad ne ogleda samo u plenarnim zasjedanjima, nego i u drugim aktivnostima i obavezama.

Za razliku od nekih drugih institucija, Parlament FBiH koristio je kolektivni godišnji odmor. U njihovom slučaju, u pitanju je cijeli avgust. Sead Dizdarević, sekretar Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, potvrdio je da je sjednica zakazana 10. septembra, dakle tačno 44 dana od posljednje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE