• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rok za prijavu izbjeglica ističe 31. avgusta

Poziv izbjeglim licima da se prijave za Regionalni program stambenog zbrinjavanja ističe 31. avgusta i neće biti produžen

 Rok za prijavu izbjeglica ističe 31. avgusta Izvor: MONDO

Poziv izbjeglim licima da se prijave za Regionalni program stambenog zbrinjavanja ističe 31. avgusta i neće biti produžen s obzirom da počinje njegova realizacija, potvrdio je Srni savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dario Marić.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH do sada je zaprimilo 6.704 zahtjeva za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica radi povratka više od 20.000 osoba u BiH.

"Od tog broja, iz Hrvatske se prijavilo 3.796 porodica, iz Srbije oko 1.800, a iz Crne Gore oko 40 porodica. Dio aplikacija nije pogodan za ovaj konkurs i njih ćemo evidentirati za potrebe drugih paralelnih programa i projekata", rekao je Marić.

Prema analizi ovog ministarstva, najviše prijava pristiglo je za opštine Derventa, Brod, Teslić, Doboj i Pelagićevo. "Što se tiče zemalja iz kojih se povratnici vraćaju, najviše prijava smo dobili za povratak iz Hrvatske i Srbije, što je i očekivano, budući da je riječ o regionalnom programu", istakao je Marić.

Od planiranih 101 milion evra, koji su predviđeni za realizaciju programa u BiH, osigurano je 80 miliona evra, a sredstva će se trošiti u skladu sa utvrđenim planom provođenja projekta.

Marić je naveo da je za "prvi talas" projekata, čija će realizacija uskoro početi, obezbijeđeno 2.000.000 evra. "Sredstva se nalaze na posebnom računu Razvojne banke Savjeta Evrope koja je finansijski implementator samog programa i biće dostupna nakon odabira korisnika, koji će se izvršiti nakon završetka javnog poziva, te raspisivanja tendera za projektovanje i izvođenje radova", pojasnio je Marić.

On je istakao da su učinjeni veliki pomaci u pripremi neophodnog administrativnog i pravnog okvira za provođenje programa i da je rađeno mnogo na uspostavljanju struktura i mehanizama koordinisanja, kao osnova za provođenje Regionalnog stambenog programa u BiH.

Ministri inostranih poslova BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije potpisali su prošle godine Zajedničku deklaraciju o okončanju raseljenja i osiguravanju trajnih rješenja za izbjeglice i interno raseljene osobe.

Sastavni dio deklaracije je Regionalni program stambenog zbrinjavanja četiri vlade s ciljem pružanja trajnog stambenog rješenja za oko 27.000 raseljenih porodica u regiji.

Programom je predviđena obnova 5.400 stambenih jedinica u BiH, od čega 4.200 u Republici Srpskoj.

MILIŠIĆ: PRODUŽITI ROK ZA PRIJAVE

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj Vojislav Milišić smatra da treba produžiti rok za podnošenje prijava izbjeglim i raseljenim licima za pomoć u izgradnji stambenih jedinica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH.

"Veliki broj zainteresovanih za ovaj program je najbolji pokazatelj da ovaj rok treba produžiti kako bi se okončao preoces povratka i nadoknade ratom uništene imovine u BiH", rekao je Milišić Srni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE