• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upitna ekshumacija na sarajevskoj deponiji

Tužilaštvo BiH nije platilo izvođaču radova koji je dva i po mjeseca vršio probno iskopavanje na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku

 Upitna ekshumacija na sarajevskoj deponiji Izvor: MONDO

Ekshumacija na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku dovedena je u pitanje jer Tužilaštvo BiH nije platilo izvođaču radova koji je dva i po mjeseca vršio probno iskopavanje, rekao je Srni direktor Instituita za nestala lica BiH Milutin Mišić.

Mišić je naveo da Tužilaštvo, prema podacima izvođača radova, a to su dvije firme iz Lukavice, duguje više od 160.000 KM za probno kopanje, a sredstva nisu uplaćena ni za ekshumaciju koja traje već mjesec dana.

"Izvođač radova nas stalno upozorava da je moguće da će, zbog nedostatka sredstava za gorivo i drugi materijal, morati obustaviti radove", rekao je Mišić.

On je dodao da je ovo prvi put od kada se rade ekshumacije da se dođe do ovakog problema i da nije u redu da Tužilaštvo BiH ovo dozvoli. "To se može tumačiti kao svojevrsna opstrukcija procesa ekshumacije na gradskoj deponiji u Buća Potoku", smatra Mišić. 

On se nada da će Tužilaštvo BiH u ponedjeljak, 26. avgusta, platiti izvođaču radova i za probno kopanje i za mjesec dana ekshumacije, te da iskopavanje neće biti prekinuto.

Mišić je podsjetio da su na gradskoj deponiji u tri navrata pronađeni skeletni ostaci za koje je dokazano da su ljudskog porijekla.

On je dodao da su skeletni ostaci obrađeni i da su koštani uzorci upućeni u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale (ICMP) na utvrđivanje identiteta ili bar dokazivanja da su to posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Prema njegovim riječima, radovi na ekshumaciji, zbog složenosti, idu malo sporije nego što je planirano.

On je rekao da se još nije došlo do mikro-lokacije gdje je, prema postojećim informacijama, bačen veći broj posmrtnih ostataka.

Ekshumacija srpskih žrtava iz velike masovne primarne i sekundarne grobnice na gradskoj deponiji u Buća Potoku počela je 22. jula.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije Milan Mandić rekao je tada da nije riječ o klasičnoj deponiji, već o masovnoj grobnici i mjestu ratnog zločina. On je dodao da u Udruženju imaju saznanja da je na ovoj deponiji zakopano više desetina Srba iz Sarajeva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE