• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH od 2014. kontroliše svoje nebo?

BiH planira da naredne godine preuzme kontrolu svog vazdušnog prostora, rekao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić.

 BiH od 2014. kontroliše svoje nebo? Izvor: MONDO

On je nakon susreta sa ministrom saobraćaja Srbije Aleksandrom Antićem i posjete kontroli letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA istakao da će Srbija pomagati u ovom procesu, te da će nadležne institucije BiH nastaviti saradnju sa Srbijom, a kadrovi iz BiH nastaviti da se školuju u Smatsi.

Hadžić je naglasio da je danas obišao 27 polaznika iz BiH koji se školuju u ovoj kontroli letenja u Beogradu, da se uvjerio da imaju najbolje uslove za rad i da je to šansa da i BiH nakon dužeg, turbulentnog perioda bude u prilici da sa svojim školovanim kadrom što prije preuzme vlastiti vazdušni prostor.

"To ilustruje koliko nam je stalo da se kadrovi školuju u Beogradu i da to bude Smatsa", istakao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće je da Beograd, kao regionalni centar, i Sarajevo, kao budući centar, mogu pružati usluge koje će dovesti do toga da i BiH može sredstvima od preleta da investira u vlastitu infrastrukturu, koja će biti komplementarna ovoj u Beogradu.

On je rekao da BiH već ima kompleks u Sarajevu za svoju kontrolu letenja. "Imamo izabranog partnera i nema potrebe tražiti ga bilo gdje drugo", dodao je Hadžić.

Resorni ministar Srbije Aleksandar Antić je istakao da Srbija daje punu podršku BiH za preuzimanje vazdušnog prostora i da će učiniti sve što može da BiH spremno uđe u rokove koje je sama sebi zadala.

Antić je napomenuo da će Srbija i BiH pokušati da i dalje pronalaze zajedničke projekte, kao što su rehabilitacija saobraćajnica, pri čemu je najznačajnija željeznička infrastruktura, koja je u lošem stanju u obje zemlje.

"Vrlo brzo ćemo se vidjeti u Sarajevu i nastaviti saradnju u obostranom interesu", najavio je Antić.

On je ocijenio da je saradnja sa BiH na uspostavljanju kontrole nad vazdušnim prostorom BiH i školovanju kontrolora veoma dobar projekat i da je potrebno sve više razvijati regionalne projekte, jer će se tako lakše zajednički rješavati svi problemi.

Vršilac dužnosti direktora Smatsa Slobodan Cvijan rekao da ova institucija sarađuje sa BiH na formiranju kontrole letenja za BiH, školovanju kadrova i uspostavljanju procedura, te izrazio nadu da će to postati praksa.

Direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica zahvalio je Smatsi na pomoći BiH da svoj sistem uključi u tokove evropskog i svjetskog vazdušnog saobraćaja.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore - Smatsa, jedna od najmodernijih u Evropi, trenutno kontroliše 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora BiH, a ostali dio kontroliše Hrvatska.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE