• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatković: Uspostaviti apelacioni sud BiH

Ministarka pravde RS smatra da neće biti primjene presude u predmetu "Maktouf-Damjanović" bez uspostavljanja višeg ili apelacionog suda BiH.

 Zlatković: Uspostaviti apelacioni sud BiH Izvor: MONDO

"Na taj način ćemo stvoriti uslove da ovu presudu u cijelosti primijenimo, kada je riječ o predmetima ratnih zločina", izjavila je ministarrka pravde RS Gorana Zlatković u Banjaluci, u pauzi šeste runde strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH između BiH i EU.

Ona je rekla da će se i u ovoj rundi strukturalnog dijaloga pokušati doći do zajedničkih rješenja o zakonu o sudovima BiH, jer prema postojećem Zakonu o Sudu BiH o žalbama i pravnim lijekovima odlučuje apelaciono vijeće u okviru Suda BiH.

"Ako budemo donijeli zakonski projekat i omogućimo dvostepenost pred Sudom BiH kroz viši apelacioni sud, ići ćemo u dobrom pravcu i u cjelini primijenimo presudu "Maktouf-Damjanović"", istakla je Zlatkovićeva.

Govoreći o dosadašnjem toku strukturalnog dijaloga, ministarka je rekla da se mnogo kasni u tom procesu, te da je veoma malo konkretnih rješenja i dogovora.

Navela je da je presuda "Maktouf-Damjanović" došla u vrijeme kada se kroz strukturalni dijalog otvorila rasprava o retroaktivnoj primjeni Krivičnog zakona BiH. Ona je izrazila očekivanje da će strukturalni dijalog "u narednom periodu uzimati brži korak" i dodala da se očekuju dva zakonska projekta - zakon o sudovima BiH i zakon o izmjenama i dopunama zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu VSTS BiH.

"Očekujem da će se, ipak, doći do mjera koje bi nadležne institucije BiH trebalo da preduzmu u pogledu potpune primjene presude "Maktouf-Damjanović"", istakla je ministarka pravde Srpske.

Ona je rekla da je završena prva runda razgovora kada je riječ o četvrtoj i petoj tački strukturalnog dijaloga koje se odnose na sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Maktouf-Damjanović", odnosno stvaranja uslova da svi građani u BiH budu jednaki pred zakonom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE