• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vozio 157 km na čas od Banjaluke do Prijedora

Iako smo gotovo svake sedmice svjedoci crnog vikenda na putevima u BiH, vozači i dalje ne poštuju propise.

 Vozio 157 km na čas od Banjaluke do Prijedora Izvor: MONDO

Nepoznati vozač je na magistralnom putu Prijedor - Banjaluka, prije nekoliko dana vozio čak 157 kilometara na čas, iako je ograničenje više nego dvostruko manje, javljaju Nezavisne.

Pokazali su to rezultati anonimnog mjerenja brzine kretanja vozila, koje je proteklog mjeseca na ovom magistralnom putu, na lokacijama naselja Srednja Lamovita i Prijakovci, sproveo Auto-moto savez (AMS) RS u okviru kampanje "Uspori, život je najvažniji".

Ono što posebno treba da zabrinjava, a na šta upozoravaju i stručnjaci iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, je da pod tolikim brzinama na magistralnim putevima vozač nema realne moći opažanja, vidna površina mu se sužava, a opterećenje pneumatika je na kritičnoj granici.

Naime, prva lokacija na kojoj je mjerena brzina bila je na području Srednje Lamovite, gdje je ograničenje brzine 80 kilometara na čas, na osnovu postavljenog saobraćajnog znaka izričitih naredbi iz oba smjera kretanja.

"Poslije obrade rezultata utvrđeno je da je prosječna brzina kretanja vozila na toj dionici iz smjera Banjaluke bila 76 kilometara na čas. Prema mjerenju, 62 odsto vozača poštuje, dok 38 odsto vozača ne poštuje ograničenje", rekli su u AMS RS i dodali da je maksimalna brzina kretanja vozila koja je zabilježena na ovoj dionici iz oba smjera bila 151 kilometar na čas. Prema njihovim riječima, druga lokacija na kojoj je obavljeno mjerenje bila je u banjalučkom prigradskom naselju Prijakovci. Na toj dionici ograničenje brzine je 60 kilometara na čas.

Neprilagođena brzina najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nesreća

"Prosječna brzina kretanja vozila iz smjera Banjaluke bila je 73 kilometra na čas. Na ovoj dionici iz smjera Banjaluke čak 80 odsto vozača vozi brzinom koja je veća od dozvoljene, dok 20 odsto njih poštuje propisano ograničenje brzine", rekli su u AMS RS i dodali da je na toj lokaciji maksimalna zabilježena brzina kretanja vozila iz smjera Prijedora iznosila čak 157 kilometara na čas. U AMS RS kazali su da su lokacije na području naselja Srednja Lamovita i Prijakovci izabrane od strane stručnjaka AMS RS, uz saglasnost i u saradnji sa Policijskim stanicama za bezbjednost saobraćaja Banjaluka i Prijedor.

"Podsjećamo vozače da je nepropisna i neprilagođena brzina uslovima na putu najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda na putevima RS", kazali su iz AMS RS. U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, smatraju da su ovo alarmantni podaci koji moraju da podstaknu nadležne da reaguju. Prema njihovim riječima, vožnja pod tolikim brzinama značajno ugrožava bezbjednost saobraćaja i povećava stepen mogućnosti nastanka saobraćajne nezgode.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE