• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U Višegradu navikli da se valjaju u blatu"

Kusturica rekao da je priznanje "Zlatni ključ" potvrda značaja Andrićgrada ne samo za regionalnu, već i za evropsku i svjetsku kulturnu baštinu.

 "U Višegradu navikli da se valjaju u blatu" Izvor: MONDO

Idejni tvorac grada od kamena Emir Kusturica rekao da je priznanje "Zlatni ključ", koje su Andrićgradu dodijelili Savjet evropskih gradova i regija iz Ulma i Media Invent iz Novog Sada, potvrda značaja Andrićgrada ne samo za regionalnu, već i za evropsku i svjetsku kulturnu baštinu.

"U Andrićgrad su uložena značajna sredstva i značajan trud i drago nam je kada to neko vidi i prizna. Ne čudi nas da su značaj ovog projekta prepoznali Ulm i Novi Sad. Nije nama teško sa onima koji prepoznaju urbane vrijednosti, nama je teško u kasabi, u Višegradu, gdje to ne vide, gdje im se i dan danas mrtvaci sahranjuju iz gepeka, jer nemaju kapelu, gdje se mladenci vjenčavaju po hodnicima, gdje se izlijeva kanalizacija, pa kad je nizak vazdušni pritisak širi se smrad po gradu", naglasio je Kusturica.

Ne čudi, kaže proslavljeni režiser, kada Evropa prepozna vrijednost Andrićgrada, njegovu stilsku konstrukciju, pozornicu, digitalni bioskop...

"To su kvaliteti koje Evropa prepozna, ali bi nas čudilo da to prepozna i prizna Višegrad, opština u kojoj se od 1996. do 2006. godine za plate troše pare od potopljenog zemljišta. Oni niti hoće niti žele da vidi šta donosi Andrićgrad. Ali, to je valjda naš usud. Njima smeta da im djeca dolaze u bioskop, njima smeta crkva koja ima parking, nova zgrada opštine... Njima te vrijednosti ne trebaju, jer su navikli da se valjaju u blatu", naglasio je Kusturica.

Dok Evropa vidi i nagrađuje Andrićgrad, dodao je Kusturica, neki mediji se bave poslovanjem Andrićgrada, kada i koliko je uzeto kredita.

"Danas svako zna da kada se kredit uzme, ona se mora i vratiti. Tri su revizije prošle nedavno kroz Andrićgrad - jedna iz Banjaluke, internacionalna grupa za reviziju građevinskih radova i finansijska inspekcija, i sve su dale pozitivnu ocjenu. Oni koji ne žele da to čuju i vide dotiču se mog kredita, a danas kredite uzimaju svi", istakao je Kusturica.

Savjet evropskih gradova i regija iz Ulma i Media Invent iz Novog Sada dodijeli su Andrićgradu priznanje "Zlatni ključ", rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda.

"Njegujući demokratske i kulturološke vrijednosti i standarde žiri je konstatovao da Andrićgrad i njegov 'gradonačelnik' Emir Kusturica ne samo da zaslužuju ovo vrijedno priznanje, nego i doprinose afirmaciji i promociji svjetske kulturne baštine", saopšteno je iz kompanije Medija Invent.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE