• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovičić: U fokusu borba protiv korupcije

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić ističe da u rješavanju pitanja korupcije nema političkih pritisaka.

 Jovičić: U fokusu borba protiv korupcije Izvor: MONDO

On poručuje da će MUP Srpske dati puni doprinos u formiranju antikoruptivnog tima, te da je značajno da bude usvojena Strategija za borbu protiv korupcije.

Jovičić u intervjuu Srni, povodom krsne slave MUP-a - Svetog arhangela Mihaila, naglašava da je borba protiv korupcije u fokusu svih institucija Srpske.

"U MUP-u Srpske preduzimamo sve mjere da tu borbu pojačamo. Dokaz za to su i hapšenja naših pripadnika koji su se ogriješili o zakon“, kaže Jovičić i podsjeća da je MUP Srpske provodio određene aktivnosti i kada su osumnjičena lica iz vladajuće strukture. 

On napominje da je iz analiza MUP-a Srpske vidljiv viši stepen rasvijetljenosti krivičnih djela u ovoj godini, kao i da određene preventivne aktivnosti daju rezultate.

Kada je riječ o borbi protiv terorizma, Jovičić ističe da se preduzimaju sve neophodne aktivnosti, te da MUP Srpske ima posebnu jedinicu koja se bavi prikupljanjem informacija, pravljenjem planova i analiza.

"Aktivno radimo na tom pitanju i svakodnevno razmjenjujemo informacije sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH i okruženju“, precizira Jovičić i napominje da se, uprkos svim mjerama, teroristički napad teško može predvidjeti.

Prema njegovim riječima, MUP Srpske za sada situaciju drži pod kontrolom, ali ni u jednom trenutku ne smije biti opuštanja.

"Aktivno ćemo raditi na tom pitanju i nećemo dozvoliti eventulani pokušaj ugrožavanja Republike Srpske i njenih građana“, rekao je Jovičić.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske navodi da na stanovništo uznemirujuće djeluju informacije da se u BiH nalazi veliki broj obavještajaca iz svijeta, a posebno iz islamskih zemalja, kao i o doseljavanju lica afro-azijskog porijekla.

"Prema našim saznanjima, ima dosta pripadnika obavještajnih službi iz drugih zemalja na području BiH. To je normalna pojava i u drugim zemljama, jer obavještajci rade na svim mogućim pitanjima, a BiH je tu veoma `ranjiva`“, pojašnjava Jovičić.

On naglašava da se u BiH nalazi dio obavještajnih službi iz Irana i da se tome pridaje poseban značaj.

Jovičić napominje da je jedan od većih problema bezbjednost saobraćaja, jer je veliki broj stradalih lica u saobraćajnim nesrećama, ali da MUP preduzima neophodne aktivnosti da bi bila povećana bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Govoreći o opremanju policije, ministar je rekao da bi prvi kontingent vozila trebalo da stigne do kraja godine, a da će ostatak biti dostavljen početkom 2014.

"Kompletnu isporuku opreme očekujemo do Dana Policije Republike Srpske u aprilu naredne godine. MUP Srpske će se do tada opremati u kontinuitetu, jer će svakog mjeseca biti dobijena veća količina opreme“, ističe Jovičić.

Kada je riječ o radu Civilne zaštite Republike Srpske, Jovičić navodi da ova institucija radi dobro, ali da je njeno stavljanje pod okrilje MUP-a Srpske urađeno na pogrešan način.

"U toku naredne godine pripremićemo reformu Civilne zaštite u smislu da bude u potpunom sastavu MUP-a ili da bude samostalna organizacija. Civilna zaštita sada ima svoj način organizacije, a ministar unutrašnjih poslova nema uticaj na njen rad“, pojašnjava Jovičić.

Komentarišući saradnju MUP-a Republike Srpske sa ministarstvima unutrašnjih poslova u BiH i zemljama okruženja, ali i međunarodnim bezbjednosnim agencijama, Jovičić je ocijenio da je veoma dobra.

"MUP Srpske učestvuje u međunarodnim policijskim akcijama. Rezultati tih akcija su veoma dobri, jer je uhapšen veći broj lica i zapljenjene velike količine narkotičkih i minsko-eksplozivnih sredstava“, zaključuje Jovičić u intervjuu Srni, napomiljući da je dobra saradnja i sa FBI.

Jovičić je, povodom Krsne slave – Svetog arhangela Mihaila, svim pripadnicima MUP-a Republike Srpske poželio uspješan rad i što bolje rezultate u narednom periodu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE