• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska traži oduzete nadležnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska traži da joj se vrate oduzete nadležnosti.

  Dodik: Srpska traži oduzete nadležnosti Izvor: MONDO

Dodik je naveo da autonomija Republike Srpske mora biti ojačana i da je Srpska međunarodno priznat entitet, privržen miru.

"Tražimo da nam se vrate oduzete nadlženosti. BiH je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, imala devet nadležnosti, što je djelovanjem visokih predstavnika promijenjeno", rekao je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Srpske ocijenio je da su visoki predstavnici u BiH, nametanjem odluka, mijenjali politički sistem i kršili Dejtonski mirovni sporazum.

On je ponovio da je Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen novi politički sistem u BiH i stabilan mir, a da je Srpska nezaobilazan faktor političkog odlučivanja u BiH.

"Ovaj sporazum osnova je funkcionisanja u BiH i tako će ostati i ubuduće", naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da 25. novembar (dan zasjedanja ZAVNOBIH-a) ne može i neće biti praznik BiH.

On je istakao da preddejtonska BiH više ne postoji i da nije adekvatno proslavljati 25. novembar, jer je sada BiH sasvim drugačija, usaglašena sa međunarodnim mirovnim sporazumom.

"Taj datum jeste istorijski u nekoj drugoj državi, ali ne i u BiH, jer je Dejtonski sporazum odredio da BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom koja je ovim aktom utvrđena", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je naglasio da se antifašizam u BiH isključivo može vezati za srpski narod, koji je, gdje je god živio dizao ustanke protiv fašizma i to je nesumnjiva istorijska činjenica, dok su se drugi narodi uključili tek na kraju rata, na strani pobjednika.

BiH nema zakon o praznicima. U Republici Srpskoj se obilježava 21. novembar - Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH obilježava kao republički praznik. U Federaciji BiH obilježava se 25. novembar kao "dan državnosti BiH".

(Srna/MONDO) 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE