• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud: Nadležnost na Sudu BiH

Ustavni sud BiH oglasio se povodom "kontinuirane pogrešne interpretacije odluka Ustavnog suda u predmetima koji se tiču ratnih zločina"

 Ustavni sud: Nadležnost na Sudu BiH Izvor: MONDO

Ustavni sud BiH saopštio je, povodom "kontinuirane pogrešne interpretacije odluka Ustavnog suda u predmetima koji se tiču ratnih zločina", da nije ulazio u pitanja iz nadležnosti Suda BiH koja su regulisana pozitivnim materijalnim i procesnim zakonima na nivou BiH.

"Ustavni sud BiH je ukinuo drugostepene presude Suda BiH kojima je prekršeno navedeno ustavno pravo apelanata i predmete vratio Sudu BiH da donese nove odluke u skladu sa standardom iz člana 7 Evropske konvencije", navedeno je u saopštenju.

Ustavni sud BiH istakao je da uopšte nije odlučivao o tome da li postupak treba biti ponovljen u cjelosti, nije odlučivao o prekidu izvršenja kazne zatvora i puštanju na slobodu apelanata, niti o proceduri prema kojoj će Sud BiH donijeti novu odluku u svakom pojedinačnom slučaju.

Povodom tvrdnji da su greške u primjeni krivičnog zakona nastale kao posljedica ranije odluke Ustavnog suda BiH iz 2007. godine, odnosno da je tom odlukom Ustavni sud BiH "vezao ruke" Sudu BiH u pogledu primjene Krivičnog zakona, Ustavni sud naglasio je da takve tvrdnje nemaju osnove i upućuje na činjenicu da su, prema podacima iz presude Evropskog suda "Maktouf i Damjanović protiv BiH", apelaciona vijeća Suda BiH, nakon ove odluke Ustavnog suda BiH, donijela 21 odluku i od toga u pet predmeta primijenila Krivični zakon SFRJ iz 1976. godine, a u 16 predmeta Krivični zakon BiH iz 2003. godine.

"Ustavni sud BiH donio je jedan broj odluka o apelacijama koje su podnesene protiv presuda Suda BiH kojima su apelantima izrečene kazne zatvora zbog krivičnih djela ratnih zločina, a koja su na identičan način bila propisana i u Krivičnom zakonu SFRJ iz 1976. godine i u Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine, kao što su krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i genocide", navodi se u saopštenju.

U konkretnim predmetima Ustavni sud BiH naveo je da je dosljedno primijenio standarde iz presude Evropskog suda za ljudska prava "Maktouf i Damjanović protiv BiH" u pogledu primjene člana 7 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji sadrži zabranu retroaktivne primjene krivičnog zakona bez izuzetaka i obavezu da se primijeni blaži krivični zakon u svakom slučaju, bez obzira na vrstu i težinu krivičnog djela.

U svim ovim odlukama Ustavni sud BiH je utvrdio da je presudama Suda BiH prekršeno samo pravo apelanata iz člana 7 stav 1 Evropske konvencije, jer postoji realna mogućnost da je retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine bila na njihovu štetu u pogledu izricanja kazne.

Iz Ustavnog suda navode da su svjesni neodložne potrebe da odgovorni za teška krivična djela ratnih zločina budu privedeni pravdi, kao i činjenice da ništa ne može biti dovoljna satisfakcija žrtvama takvih zločina.

"U tom kontekstu, Ustavni sud će i dalje, u okviru svoje ustavne nadležnosti, preduzimati sve mjere kako bi se standardi ljudskih prava koji su sadržani u Ustavu BiH dosljedno primjenjivali na sve", zaključuje se u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH donio je odluku u korist 10 osuđenih za ratne zločine koji su se žalili na presudu Suda BiH, koji je retroaktivno primenjivao Krivični zakon iz 2003, a takvu praksu je nedavno osporio i Sud za ljudska prava u Strazburu u slučaju prigovora u predmetu "Maktouf-Damjanović".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE