• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud ih oslobodio, Tužilaštvo traži pritvor

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za 10 osoba kojima je prije dva dana Apelaciono odjeljenje Suda BiH obustavilo izdržavanje zatvorskih kazni

 Sud ih oslobodio, Tužilaštvo traži pritvor Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora za 10 osoba kojima je Apelaciono odjeljenje Suda BiH, poslije odluke Ustavnog suda BiH, obustavilo izdržavanje zatvorskih kazni.

Pritvor je zatražen "zbog opasnosti od bjekstva i skrivanja lica kojima je pravosnažno dokazana krivica, te zbog uznemirenosti žrtava, povratnika i uopšte građana BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da su zabrinutost zbog odluka o puštanju iz zatvora ovih lica izrazili međunarodna zajednica i Haški tribunal.

U Tužilaštvu BiH navode da su nezadovoljni odlukom Ustavnog suda kojom je, kako ističu, ova pravosudna institucija dovedena u nemogućnost efikasnog krivičnog gonjenja počinilaca ratnih zločina.

"Ova situacija negativno će se odraziti na dinamiku procesuiranja predmeta ratnih zločina, jer će se tužioci opteretiti radom na navedenim predmetima. Zbog svega navedenog, naročito zbog zaštite pravde i zaštite digniteta žrtava ratnog zločina, Tužilaštvo je uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora", navodi se u saopštenju.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH obustavilo je prije dva dana izvršenje zatvorske kazne za 10 lica koja su pred ovim sudom osuđena za ratni zločin i naložilo da oni budu pušteni na slobodu.

Riječ je o Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani DŽiniću, Milenku Trifunoviću i Petru Mitroviću koji su osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora za ratne zločine.

Oslobođeni su i Nikola Andrun, Milorad Savić, Mirko (Špire) Pekez i Mirko (Mile) Pekez koji su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE