• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poništeno rješenje RAK-a o kazni za RTRS

Sud BiH proglasio nezakonitim rješenje RAK-a i rješenje generalnog direktora te agencije kojim je RTRS kažnjena sa 100 hiljada KM

 Poništeno rješenje RAK-a o kazni za RTRS Izvor: MONDO

Sud BiH donio je presudu kojom se poništava i proglašava nezakonitim rješenje RAK-a, kao i rješenje generalnog direktora RAK-a iz 2010. godine, i predmet vraća prvostepenom organu na ponovni postupak.

Kada se prije nekoliko godina do beskraja otezala priča oko digitalizacije javnih rtv servisa u BiH, inovativni i daleko energičniji od svojih kolega u Federaciji, tadašnji direktor RTRS-a Dragan Davidović odlučio je da ubrza proces tehnoloških inovacija u ovoj tv kući te je krajem 2009. godine RTRS započeo emitovanje digitalnog signala sa lokacije Pobrđe Banjaluka.

Međutim, uslijedila je oštra reakcija Regulatorne agencije za komunikacije, koja je ovoj tv kući uputila nalog da hitno obustavi nelegalno emitovanje signala, optužujući je da time krši Zakon o komunikacijama BiH. Pošto emitovanje signala nije obustavljeno, uslijedila je i drakonska kazna od strane RAK-a u iznosu od 100.000 KM.

Odluka RAK-a izazvala je burne reakcije kako u RTRS-u, tako i u najvišim političkim tijelima Republike Srpske, a izrečena kazna protumačena je kao "još jedan pokušaj Sarajeva da disciplinuje Banjaluku i spriječi ulazak RS i BiH u evropske integracije putem novih tehnologija", prenosi agencija Anadolija.

"Odgovorno tvrdimo da u BiH ne postoji zakonska regulativa koja određuje pitanje digitalnog emitovanja i da ne postoji mogućnost kažnjavanja zasnovana na zakonu. Drakonska kazna od 100.000 KM jasno govori da je cilj ovog rješenja sprečavanje daljeg razvoja Radio-televizije RS", uslijedio je odgovor iz RTRS-a i kategorična tvrdnja da ova tv kuća kaznu neće platiti.

Tada započinje dugogodišnji sudski proces koji je ovih dana konačno dobio epilog.

Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu donio je presudu kojom se poništava i proglašava nezakonitim rješenje Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kao i rješenje prvostepenog organa - generalnog direktora RAK-a, i predmet vraća prvostepenom organu na ponovni postupak. Time se kazna zbog kršenja Zakona o komunikacijama BiH proglašava neosnovanom i vraća na ponovno preispitivanje.

U završnici presude Suda BiH se obrazlaže:

"S obzirom na iznijete razloge, apelaciono upravno vijeće nalazi da je pobijena presuda za upravne sporove nepravilna i nezakonita, a zahtjev tužitelja za njeno preispitivanje osnovan, pa ga je uvažio i primjenom člana 54. stav 2 Zakona o upravnim sporovima BiH te poništio kao nezakonita drugostepeno, kao i prvostepeno rješenje upravnih organa i predmet vratio prvostepenom organu na ponovni postupak, kao bi otklonio izložene nedostatke".

Tako RTRS tehnološki nastavlja da se razvija i naporeduje ukorak sa ostatkom savremenog sveta, dok BHRT i RTV Federacije BiH svih ovih godina nisu makle ni koraka - svoj program i dalje emituju putem zastarjelog i davno prevaziđenog analognog signala, svrstavajući se tako među najgoru distribuciju porograma u Evropi.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE