• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolje puteve od BiH ima Albanija i Zimbabve!

Najlošije puteve na Balkanu imaju Srbija, Makedonija i BiH, podaci su posljednjeg istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

 Bolje puteve od BiH ima Albanija i Zimbabve! Izvor: MONDO

Prema tom istraživanju, Srbija se nalazi na 119. mjestu od 148 zemalja obuhvaćenih pomenutim istraživanjem. Zatim slijedi Makedonija koja se, prema istraživanju WEF-a, nalazi se na 111. mjestu.

BiH je jedna od zemalja regije sa najlošijim putevima i putnom infrastrukturom, a na listi WEF-a nalazi se na 104. mjestu, prenosi agencija Anadolija.

Stručnjaci smatraju da je za BiH veliki problem nepostojanje dovoljno autoputeva te da zemlja nema ni blizu dovoljan broj brzih puteva i autoputeva.

Ranija istraživanja su pokazala da će BiH imati loš rejting sve dok ne bude imala razvijenu mrežu autoputeva koji su, osim što popravljaju kvalitet vožnje, prema svim karakteristikama najbezbjedniji i na kojima je najmanja šansa da se doživi saobraćajna nesreća.

Zanimljivo je da bolje i kvalitetnije puteve od gore pomenute tri zemlje regije imaju Vijetnam, Zimbabve, Zambija, Jermenija, Etiopija, Kambodža, Kenija i Trinidad i Tobago.

S druge strane, najbolje puteve u regiji imaju Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

Hrvatska je prema kvaliteti puteva u samom svjetskom vrhu. Prema istraživanju WEF-a, Hrvatska je pozicionirana na 21. mjestu na globalnom nivou, Albanija se nalazi na 76., a Crna Gora na 95. mjestu.

Apsolutni lider u regiji po pitanju autoputeva je Hrvatska s 1.060 kilometara izgrađenih puteva i još 450 u fazi gradnje ili u pripremi. Slovenija ima oko 600 kilometara uz još 100 u planu. Visoko je i Srbija s 540 kilometara izgrađenih prometnica i 180 u gradnji. Bosna i Hercegovina raspolaže s oko 80 kilometara autoputeva.

Od ostalih zemalja šireg regiona Balkana, najbolju putnu infrastrukturu ima Slovenija, koja se nalazi na 32. mjestu WEF-ove liste, a iza nje slijede Turska, koja je na 44., Grčka 63., Mađarska 73. i Slovačka na 85. mjestu.

Najlošije puteve na evropskom nivou ima Moldavija koja se nalazi na posljednjem mjestu ove liste, Rumunija koja je na 145., a slijede ih Ukrajina, Srbija i Bugarska.

Prema istraživanju WEF-a, najkvalitetnije puteve u svijetu imaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), a slijedi ih Francuska, Oman, Portugal, Hong Kong, Austrija, Singapur, Švajcarska, Finska i Holandija. Od 20 najbolje rangiranih zemalja u svijetu prema kvalitetu putne infrastrukture, njih 10 su evropske, a osam azijske, što znači da su najbolji putevi u svijetu u Evropi i Aziji.

(MONDO, arhivska fotografija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE