• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Službenica Vlade FBiH: Za dom spremni!

Hrvatski reprezentativac nakon proustaškog istupa i podrške tamošnje javnosti naišao na "razumijevanje" ni manje ni više nego u Vladi FBiH!

 Službenica Vlade FBiH: Za dom spremni! Izvor: MONDO

Hrvatski fudbalski reprezentativac Josipi Šimunić nakon proustaškog istupa poslije takmice Hrvatska - Island dobija masovnu podršku hrvatske javnosti, saigrača, a podržavaju ga čak i neki službenici Vlade Federacije BiH?!

Tako je portparol federalnog Ministarstva turizma i okoline Mija Martina Barbarić, bivša pjevačica, koja je svojevremno predstavljala BiH na "Evrosongu", proustaškom porukom na "Fejsbuku" izrazila podršku hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću.

"Za dom spremni!!!! Evo, Jovanoviću (ministar obrazovanja i sporta u Vladi Hrvatske) kazni i mene ako smiješ!!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a istoriju jako dobro poznajem", napisala je Barbarićeva na svom "fejsbuk-profilu", a prenose mediji.



Podršu Šimuniću daju i hrvatski reprezentativci koji pravdaju njegov usklik "Za dom spremni", koji je bio službeni pozdrav u ustaškoj NDH, u kojoj su važili rasni zakoni, u kojoj su otvarani koncentracioni logori i u kojoj je načinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

"Ne razumijem se u zakone, ali svi koji poznajemo DŽoa (Šimunića) znamo da voli Hrvatsku i samo je htio proslaviti put u Brazil. Ništa loše nije mislio i zato se nadam da kazne neće biti", rekao je hrvatski vezni igrač Ivan Rakitić.

Šimunić je dobio podršku i na "Fejbuku", gdje je otvorena stranica pod imenom "Podrška Josipu Šimuniću", a u svega četiri sata prikupljeno je više od 20 hiljada potpisa. Već sada je taj broj povećan na 100 hiljada.

U anketi "Jutarnjeg lista" više od polovine čitalaca smatra da "Za dom spremni" nije sporan i da je riječ o "starom hrvatskom pozdravu".

Ćutanje EU na masovnu pojavu lomljenja tabli ispisanih na jednom manjinskom jeziku u njenoj novoj članici, već poslije samo nekoliko mjeseci, rezultiralo je pojavom neskrivenog klicanja fašizmu u Republici Hrvatskoj - navodi "Glas Rusije".

A s obzirom da instutucije EU i njeni zvaničnici čak i sada ćute pred nacističkim pozdravima u tamošnjoj javnosti, onda to, nažalost, znači samo jedno – da je u demokratskoj Evropi dozvoljeno javno propagirati najveće zlo koje čovečanstvo pamti u svojoj istoriji.

Dugogodišnji reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić uzeo je mikrofon u ruke i putem razglasa više puta glasno pozdravio domaće navijače službenim pozdravom koji je važio u nacističkoj tvorevini NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata, a sve to je propratio dizanjem ruke, kao što se nekada činilo u čast Hitleru i poglavniku Paveliću.

Više hiljada gledalaca na Maksimiru složno je pozdravljalo Šimunića istim tim pozdravom.

Iako su mnogi vodeći svjetski mediji prokomentarisali ovaj gest Šimunića krajnje negativno, poput Asošijeted presa, koji je naveo da je riječ o "ratnom pokliču kojim se služio hrvatski pronacistički režim tokom kojeg su desetine hiljada Jevreja, Srba i drugih ubijeni u koncentracionim logorima“, reagovanja u hrvatskoj javnosti bila su mlaka.

A posebno je skandalozna izjava samog vinovnika incidenta, koji se nije izvinio, nego je doslovno rekao da je to "oduvijek htio da uradi“, te da nije ništa pogrešno napravio.

Fudbalski savez Hrvatske nije našao za shodno ni da se oglasi. Hrvatski selektor Kovač smatra da - nije njegova dužnost da reaguje, a međunarodna fudbalska organizacija FIFA, posredstvom svog portparola poručila je da ona ne može još ništa da komentariše.

Ni hrvatski televizijski komentatori nisu se tokom direktnog prenosa ogradili od takvih i sličnih skandiranja.

Šimunić je dobio kaznu od dvadesetak hiljada kuna i sve se na tome završilo.

(Srna, Foto: Facebook screen)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE