• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konjević Polje: Nastavlja se bojkot nastave

U područnu školu u Konjević Polju kod Bratunca ni danas nisu došla bošnjačka djeca čiji roditelji bojkotuju nastavu.

 Konjević Polje: Nastavlja se bojkot nastave Izvor: MONDO

Savo Milošević, direktor Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice u čijem je sastavu ova područna škola, rekao je da nastavu u Konjević Polju redovno pohađa 40 učenika, dok ih pedesetak ne dolazi.

"Čekamo ponedjeljak, 25. novembar, i ukoliko se bojkot nastave nastavi, ta djeca će zakonski izgubiti ovu školsku godinu. Očekujemo reagovanje i uputstva Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske", rekao je Milošević.

On je istakao da će, u slučaju da djeca i dalje ne budu dolazila na nastavu, obavijestiti bratunački Centar za socijalni rad da preduzme određene mjere protiv roditelja, koji ne dozvoljavaju djeci da pohađaju osnovnu školu koja je zakonski obavezna.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je ranije da će nadležni organi Srpske, ukoliko učenici iz Konjević Polja ne krenu u školu do ponedjeljka, 25. novembra, pokrenuti zakonom predviđene aktivnosti na preduzimanju sankcija prema roditeljima tih učenika.

Ministar Mutabdžija je prije nekoliko dana najavio da će škola u Konjević Polju biti ukinuta ukoliko djeca ne dođu na nastavu.

U Banjaluci je krajem septembra postignut dogovor između ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije i bošnjačkih članova Savjeta roditelja iz ove škole o načinu realizacije njihovih zahtjeva i polasku djece u školu.

Predstavnici ministarstva, škole, opštine Bratunac i Savjeta roditelja tada su se saglasili da su stvoreni svi uslovi za normalno odvijanje nastave u školi u Konjević Polju i djeca su dva dana dolazila u školu.

Međutim, grupa roditelja bila je time nezadovoljna i ponovo je došlo do prekida u pohađanju nastave, novih zahtjeva i pokušaja postavljanja raznih ultimatuma.

Grupa nezadovoljnih roditelja potom je tražila da bošnjačka djeca pohađaju nastavu u školi u federalnoj opštini Sapna, što im nije omogućeno i onda su počeli proteste pred OHR-om i ustanovama Federacije BiH i zajedničkih institucija BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE