• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Srpska ispričala svoju priču (V)

Bilo je krajnje vrijeme da Srpska sama ispriča svoju priču, kaže premijerka RS Željka Cvijanović povodom svog gostovanja u emisiji Bi-Bi-Sija

 Cvijanović: Srpska ispričala svoju priču (V) Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je gostovanje u emisiji "Hard Talk" Bi-Bi-Si televizije bila dobra prilika da se promoviše Republika Srpska i pokaže kako Srpska razmišlja o određenim pitanjima.

Cvijanovićeva je naglasila da je gostovanje u takvoj emisiji, koju vodi poznati voditelj Stiven Sekur, bio i izazov i zadovoljstvo, iako su teme bile čisti stereotipi, kao i dinamika intervjua sa stalnim prekidanjem i nametanjem određenih tema.

Ona je sinoć za RTRS rekla da je učešćem u emisiji britanske televizije bilo krajnje vrijeme da Srpska sama ispriča svoju priču, a ne da samo drugi o pričaju priče kakve žele, što je bila praksa cijeli niz godina.

"Naravno da nisam očekivala da taj razgovor bude ugodan. Sam njegov naziv implicira da je težak i neprijatan. Po pravilu tamo se nalaze teme koje bi najmanje željeli da vas neko pita, ali idete naravno da odgovorite na takva pitanja", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je očekivala pitanja u vezi sa prošlošću u BiH, ali da je bilo i mnogo drugih tema o kojima se moglo razgovarati, te je u pozivu za intervju navedeno da će biti riječi o političkom i ekonomskom razvoju Srpske, regionalnoj saradnji i odnosu sa Srbijom.

Cvijanovićeva je naglasila da je posebno bila iznenađena upotrebom riječi enklava u samoj najavi o njenom gostovanju, te da je to "zastrašujuće tendenciozno".

"Rekla sam da nije riječ ni o kakvoj enklavi i da je to jedan od dva konstitutivna entiteta u BiH, da tu ima tri konstitutivna naroda, a da taj entitet raspolaže ustavnim nadležnostima", istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je ocijenila da se voditeljevo nepoznavanje pojedinih činjenica u vezi sa važnim pitanjima u BiH može okarakterisati kao neobaviještenost ili tendencioznost, ali da smatra da je koncept osmišljen na način "da trebate pojesti sagovornika".

"Nismo došli u situaciju da voditelj pojede sagovornika i zbog toga sam veoma zadovoljna i ponosna. Ono što je iritantno jeste kada vam neko govori da vi opstruišete reforme čitav niz godina, da to radite osam godina i još kaže zbog toga nema kretanja na evropskoj agendi, a odlično se zna da Republika Srpska nija ta koja opstruiše reforme", naglasila je Cvijanovićeva.

POGLEDAJTE SNIMAK EMISIJE!

Ona je dodala da je objasnila da Republika Srpska ne blokira reforme, da u njima učestvuje i da ne može da blokira nešto što se u ovom momentu dešava između Hrvata i Bošnjaka koji treba da se dogovore.

Cvijanovićeva je navela da je objasnila i poziciju Srpske, koja se apsolutno uklapa u evropsku praksu koja prepoznaje regije bez obzira da li su ovakve kao što je Republika Srpska sa punim ustavnim kapacitetom, te da ne zna kako će sve to ispasti u budućnosti, ni gdje će se naći BiH za deset godina.

Ona je napomenula da se tokom emisije suočila sa mnogo različitih stereotipa, nepovoljnih po Srpsku, u kojoj je Republika Srpska oslikana na negativan način, te ponovila da je gostovanje u toj emisiji prilika za promociju Srpske, da se pošalje poruka svijetu i kaže da Srpska nije onakva kakva se nastoji prikazati.

"Ovo pokazuje da su ti stereotipi i dalje na snazi. Ta priča koju često čujemo ovdje, pa i od opozicionih lidera - kako nema nikakvih pritisaka, kako je sve odlično, kako je Srpska dobro pozicionirana, kako nema nikakvih izazova sa kojima se moramo suočiti - ovo je zapravo ogromni demanti tako nečega", rekla je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ona je navela da je u emisiji "Hard tok" bilo razgovora i u vezi sa Srebrenicom, ratnim zločinima, te da je objasnila da ova i prethodne vlade Srpske apsolutno razumiju potrebu poštivanja žrtava na svim stranama, kao i da je jedna od odluka predsjednika Srpske Milorada Dodika, kada je postao premijer, bila da se investira u područje Srebrenice.

Cvijanovićeva je ocijenila da se tog dana u emisiji možda trebalo pričati o Dejtonskom sporazumu, koji je, sviđalo se nekome ili ne, uspostavio BiH koja ima puno sloboda, iako nije savršena i ima deficit, kao i neke druge evropske zemlje.

"Rekla sam da je greška međunarodne zajednice što sav taj prostor, posebno BiH, tretira kroz politički tendencionizam", dodala je Cvijanovićeva, napominjući da i Srpska ima predstavnike moćnih država koji citiraju njen izvještaj, a ne samo izvještaj visokog predstavnika, te da je to odgovor Srpske na te stereotipe.

Ona je naglasila da Republika Srpska hoće i želi da njeguje sve ono što su civilizacijske vrijednosti, ali da ne može niko da minimalizuje njenu ulogu samo zato što je tako odlučio.

Ona je istakla da su odlasci u inostranstvo funkcionera Srpske veoma važni za iznošenje stavova Republike, te podsjetila da je tokom boravka u Londonu održala predavanje kojem je prisustvovalo oko 60 ljudi i na kojem su dva investitora potvrdila da ulažu u Srpsku u kojoj imaju dobar tretman.

(Srna/MONDO, foto screenshot)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE