• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konjević Polje: Nastavljen bojkot nastave

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je Srni da učenici iz Konjević Polja ni danas nisu u školskim klupama.

 Konjević Polje: Nastavljen bojkot nastave Izvor: MONDO

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija poručio je roditeljima bošnjačke djece koja ne pohađaju nastavu da otvoreno kažu ako žele djecu da pošalju u školu.

Mutabdžija je izjavio da ga je advokat roditelja zvao danas u 10.55 časova i rekao da je stupio u kontakt sa roditeljima koji su mu rekli da će sutra ujutro doći u školu, ali da to što mu je advokat saopštio, za njega (Mutabdžiju) ne igra "veliku ulogu", jer je putem medija čuo drugačije izjave roditelja.

"Insistiram da se njihov advokat izjasni o tome da li kontroliše proces i da li ono što se dogovorimo može biti provedeno u djelo", izjavio je Mutabdžija novinarima.

Prema njegovim riječima, cijeli vikend je rađeno na tome da bude postignut dogovor, ali da roditelji ne sprovode dogovoreno, dodajući i da je imao poziv i od šefa Misije OEBS u BiH Bartona Flečera i advokata roditelja koji su rekli da će roditelji promijeniti stav i doći u školu.

On je naveo da je jutros u školi u Konjević Polju bio službenik Ministarstva peosvjete i kulture Srpske i da nastavu pohađaju samo ona djeca koja su je i ranije pohađala.

"Danas se završava igra - jedno se dogovorimo, a drugo se radi na terenu", upozorio je Mutabdžija.

ŠKOLA ĆE OBAVIJESTITI CENTAR ZA SOCIJALNI RAD

Škola je obavezna da obavijesti bratunački Centar za socijalni rad da preduzme određene mjere protiv roditelja koji ne dozvoljavaju djeci da pohađaju osnovnu školu koja je zakonski obavezna, izjavio je Srni Savo Milošević, direktor Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice, u čijem je sastavu područna škola u Konjević Polju kod Bratunca.

"Čekamo dalja uputstva Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, jer su djeca koja nisu dolazila na nastavu zakonski izgubila ovu školsku godinu, s obzirom da je istekla prva trećina obaveznog nastavnog programa", rekao je Milošević.

On je potvrdio da u područnu školu u Konjević Polju ni danas nisu došla bošnjačka djeca čiji roditelji bojkotuju nastavu.

Milošević je istakao da je, osim đaka koji redovno dolaze na nastavu, jutros u ovu školu došlo još dvoje djece koja nisu dolazila u školu u ovoj školskoj godini, pa je na nastavu došlo oko 40 učenika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je ranije da će nadležni organi Srpske pokrenuti zakonom predviđene aktivnosti na preduzimanju sankcija prema roditeljima tih učenika, ukoliko učenici iz Konjević Polja ne krenu u školu do danas.

Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija prije nekoliko dana najavio je da će škola u Konjević Polju biti ukinuta ukoliko djeca ne dođu na nastavu.

U Banjaluci je krajem septembra postignut dogovor između Mutabdžije i bošnjačkih članova Savjeta roditelja iz ove škole o načinu realizacije njihovih zahtjeva i polasku djece u školu.

Predstavnici ministarstva, škole, opštine Bratunac i Savjeta roditelja tada su se saglasili da su stvoreni svi uslovi za normalno odvijanje nastave u školi u Konjević Polju i djeca su dva dana dolazila u školu.

Međutim, grupa roditelja bila je time nezadovoljna i ponovo je došlo do prekida u pohađanju nastave, novih zahtjeva i pokušaja postavljanja raznih ultimatuma.

Grupa nezadovoljnih roditelja potom je tražila da bošnjačka djeca pohađaju nastavu u školi u federalnoj opštini Sapna, što im nije omogućeno i onda su počeli proteste pred OHR-om i ustanovama Federacije BiH i institucija BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE