• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meron danas u Tomašici, sutra u Omarskoj

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron obišao je danas masovnu grobnicu u Tomašici kod Prijedora.

 Meron danas u Tomašici, sutra u Omarskoj Izvor: MONDO

Bivši logor Omarska Meron će posjetiti utorak ujutro.

Veoma je teško za mene da stojim na ovom mjestu, gdje jedna osoba stoji lice u lice s hororom, koji jedan čovjek može da učini drugom čovjeku, izjavio je danas u Tomašici kod Prijedora predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron.

On je naveo da je počastvovan što je u mogućnosti da ispred ove masovne grobnice može da oda poštu žrtvama i sastane s članovima njihovih porodica.

"Moja je iskrena nada da će rad Tribunala u Hagu i nacionalnih sudova u regionu dovesti počinioce zločina pred lice pravde i ponuditi izvjestan stepen utjehe za one koji su preživjeli i za porodice onih koji nisu", rekao je Meron nakon što je obišao ovu najveću dosad otkrivenu masovnu grobnicu.

On je dodao kako se nada da će rad međunarodnih i nacionalnih sudova biti komplementaran u naporu da se, zajedno s međunarodnim i domaćim zvaničnicima, te civilnim društvom, promovišu promirenje i ozdravljenje čitavih društvenih zajednica.

"Ovo mjesto za mene ima i lični značaj. Podsjeća me na mjesto gdje je bio kamenolom, gdje sam proveo svoje djetinjstvo u jednom sličnom logoru, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je moja majka ubijena", istakao je predsjednik Haaškog tribunala u kratkoj izjavi novinarima u Tomašici.

On nije želio da govori o tome da li će i za zločine u Tomašici odgovarati haaški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, navodeći da ne može da govori o predmetima koji su u toku.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron, posjetom Tomašici i Omarskoj, ali ne i srpskim stratištima, pokazuje da međunarodna zajednica svjesno zaobilazi srpske žrtve rata, ocijenio je potpredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Stanislav Jungić.

"Postavlja se otvoreno pitanje zbog čega međunarodna zajednica jedne žrtve favorizuje, a ostale ne", rekao je Jungić za agenciju Srna.

Prema njegovim riječima, bilo bi mnogo primjerenije da je Meron, umjesto Tomašice, posjetio Buća Potok u Sarajevu gdje su na deponiji zakopane srpske žrtve i čiju ekshumaciju sve vrijeme opstruiše Tužilaštvo BiH.

Jungić, koji je i predsjednik Odbora porodica poginulih BORS-a, zaključio je da je Meron mogao posjetiti i plato Ozrena na kome se nalaze izmještene srpske grobnice koje do sada nisu ekshumirane, a tijela nisu identifikovana.

Posjeta Merona Prijedoru odvija se u sklopu njegove posjete Bosni i Hercegovini, tokom koje će takođe učestvovati na konferenciji povodom obilježavanja 20. godišnjice rada Međunarodnog suda, u Sarajevu 26. i 27. novembra.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE