• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zarobljenici nisu stigli do logora"

Bivši pukovnik VRS Milenko Todorović na suđenju Mladiću izjavio da zarobljeni muslimani iz Srebrenice nisu stigli do logora kod Bijeljine

 "Zarobljenici nisu stigli do logora" Izvor: MONDO

Bivši pukovnik Vojske Republike Srpske Milenko Todorović izjavio na suđenju Ratku Mladiću da zarobljeni muslimani iz Srebrenice, u julu 1995, nisu stigli do logora kod Bijeljine, iako je s vojnog vrha to bilo najavljeno.

Optužnica generala Mladić (70), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela enklavu koja je uživala zaštitu UN.

Todorović, u to vrijeme oficir za bezbjednost Istočnobosanskog korpusa VRS u Bijeljini, posvjedočio je da je, dan poslije pada Srebrenice, dobio telegram od nadređenog generala Zdravka Tolimira, tadašnjeg Mladićevog pomoćnika za obavještajno-bezbjednosne poslove.

"U telegramu je stajao zadatak da se pripremi smještaj za 1.000-1.200 ratnih zarobljenika iz enklave Srebrenica, koji će tih dana biti sprovedeni u Batković", kazao je Todorović. "Sabirni centar" za ratne zarobljenike u Batkoviću bio je pod nadležnošću Istočnobosanskog korpusa VRS.

Prema svjedokovim riječima, zarobljenici iz Srebrenice željno su iščekivani, u nadi da će oni biti razmenjeni za srpske vojnike koje je zarobila Armija BiH.

"Kad se za dan, dva, tri, zarobljenici nisu pojavili u Batkoviću, roditelji naših zarobljenih vojnika počeli su protestovati", rekao je Todorović.

Kako je kazao, pozvao je telefonom generala Tolimira i pitao ga kad će stići zarobljenici. "On mi je odgovorio: Radite po svom planu, odustalo se od tog zadatka. Znači, da ne očekujemo te zarobljenike, jer se odustalo od tog plana".

Prema tužiocima, zarobljenici su, umjesto u Batković, bili prebačeni u okolinu Zvornika, gdje ih je VRS strijeljala.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je naredba da se logor pripremi za prijem zarobljenika, po propisima, morala doći "komandnom", a ne "bezbjednosnom" linijom VRS. Todorović je to potvrdio.

Na pitanje da li je to bilo naređenje generala Mladića, svedok je odgovorio da "uopšte nije spominjano Mladićevo ime". Naznačio je, međutim, da je "neko iz lanca komande, a ne bih se opredjeljivao ko" naložio generalu Tolimiru da naređenje prenese komandi korpusa u Bijeljini.

Po Todoroviću, tom telegramu "nema traga", iako je trebalo da bude u arhivi GSS VRS. Tu arhivu, tužilaštvo Tribunala nikada nije pronašlo.

Upitan da li je u naređenju da se pripremi smještaj za zarobljenike bilo ičeg nelegalnog, svjedok je odgovorio odrečno. Todorović je izjavio i da u Batkoviću nije bilo zločina, niti ozbiljnijeg kršenja ljudskih prava zarobljenika.

Sljedećeg svjedoka na suđenju Mladiću, tužioci će izvesti sutra. Tužilaštvo je ranije najavilo da će dokazni postupak, koje je započelo u julu prošle godine, završiti do kraja novembra.

Optužnica Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce plavih šljemova UN, 1992-95.

(Beta, Foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE