• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji djece iz Konjević Polja u šatorima

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja i sinoć su, upkos niskim temperaturama i snežnom vremenu, prespavali pod šatorima ispred OHR-a.

 Roditelji djece iz Konjević Polja u šatorima Izvor: MONDO

Roditelji su uporni u zahtjevima da se njihovoj deci omogući nastavu po programu nacionalne grupe premeta.

Bošnjačka djeca iz osnovne škole u bratunačkom Konjević Polju od 2. septembra, odnosno početka nove školske godiene, ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete Republike Srpske nije ispunilo zahtjeve njihovih roditelja, među kojima je i ono što oni smatraju adekvatnim rješenjem pitanja nacionalnog sastava školskog odbora.

Nekoliko posljednjih dana kao moguća rješenja za povratak djece u školske klupe pominjani su upis u sarajevske škole, ili eventualni dogovor s resornim ministarstvom u Vladi Republike Srpske.

Jedna od mogućnosti je i da se osigura prostor u Konjević Polju u koji će biti izmješteno odeljenje za bošnjačku djecu, nastavnici bi dolazili iz Sarajeva, a o tome će konačnu odluku donijeti roditelji koji već 52 dana protestuju ispred sjedišta OHR-a, prenose mediji u BiH.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Goran Mutabdžija iznio je podatak da je jutros u školu u Konjević Polju, ipak, došlo novih sedam učenika koji do sada nisu pohađali nastavu, kao i da su dva đaka Bošnjaka došli i u školu u Vrbanjcima koja je suočena sa istim problemom.

Smatra da su ovo "pozitivni signali" i navodi da je optimista da će roditelji odlučiti da djecu vrate u školu.

"Ohrabrujemo roditelje da sarađuju s školom i da izaberu pravi put", poručio je Mutabdžija, uz napomenu da je Ministarstvo i dalje otvoreno za razgovor sa roditeljima bošnjačke djece uprkos prethodnom upozorenju da će deca, ukoliko se ne vrate na nastavu, izgubiti školsku godinu.

Resorni ministar je prethodno ponudio i da djeca nacionalnu grupu predmeta uče na dopunskim časovima u područnoj školi i prema programu Tuzlanskog kantona, ali roditeljima to nije dovoljno.

Podnesene tužbe protiv 95 roditelja

Osnovna škola "Petar Kočić" iz Kravice podnijela je Osnovnom sudu u Srebrenici tužbe protiv 95 roditelja učenika područne škole iz Konjević Polja .

Tužbe se podnešene zbog zanemarivanja svoje djece tako što im ne dozvoljavaju da pohađaju nastavu što je zakonska obaveza, potvrdio je Srni direktor ove škole Savo Milošević.

On je precizirao da roditelji od početka školske godine ne dozvoljavaju djeci da pohađaju nastavu i da je škola spisak tih roditelja dostavila bratunačkom Centru za socijalni rad da preduzme zakonom predviđene mjere za zaštitu djece.

Tokom proteklog vikenda postignut je dogovor između ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije i advokata koji zastupa roditelje iz Konjević Polja Nedima Ademovića da se učenici iz Konjević Polja, od šestog do devetog razreda, kao i dio učenika od prvog do petog razreda, vrate na nastavu.

Međutim, roditelji nisu ispoštovali taj dogovor i samo sedmoro djece, koja u ovoj školskoj godini nisu pohađala nastavu, krenulo je danas u školu u Konjević Polju.

Prema Miloševićevim riječima, tužba je podnesena jer roditelji ne dozvoljavaju da im djeca idu u školu, kao i zbog opstrukcije svih do sada postignutih dogovora.

Milošević nije želio komentarisati nezvanične najave da će djeca iz Konjević Polja čiji roditelji bojkotuju nastavu, biti upisana u Osnovnu školu "Vladislav Skarić" u Sarajevu i da će sindikat obrazovanja za njih organizovati nastavu po programu Kantona Sarajevo u privatnim kućama u Konjević Polju i okolnim selima.

Time, kako pišu mediji iz Federacije BiH, roditelji žele izbjeći zakonske kazne za zanemarivanje djece u odgoju, a djeci omogućiti improvizovano pohađanje nastave na prostoru Republike Srpske, ne poštujući njene zakone i nadležnosti.

Roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja ne dozvoljavaju svojoj djeci da pohađaju nastavu od početka školske 2013/2014. godine, jer traže uvođenje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, iako se u višim razredima u ovoj područnoj školi i do sada nastava iz te grupa predmeta izvodila po programu Tuzlanskog kantona, a u nižim razredima nema dovoljan broj đaka da se zakonski nastava izvodi po tom programu.

(MONDO/agencije, foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE