• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Budimira zbog pomilovanja

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još šest osoba zbog nezakonitih pomilovanja osuđenika.

 Optužnica protiv Budimira zbog pomilovanja Izvor: MONDO

Budimir se tereti da je sam i sa drugim optuženima, zloupotrijebivši položaj predsjednika FBiH, samoinicijativno ili na intervenciju različitih osoba, među kojima i onih iz političkog života i iz kriminalnog miljea, na nezakonit način davao pomilovanja osuđenicima.

On ih je oslobađao od kazni zatvora i brisao iz krivične evidencije za osobe osuđene na zatvorske kazne, saopštilo je Tužilaštvo, a prenose domaći mediji.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje i one čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje bezbjednosti građana.

Među pomilovanima su bili i zatvorenici osuđeni za teška djela, uključujući ubistva, pokušaje ubistva, nedozvoljenu trgovinu drogom...

Ukupno je pomilovano 27osoba, a među njima je i ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

Tužilaštvo je upozorilo da su se poslije puštanja na slobodu nekih od ovih osoba, desila teška ugrožavanja bezbjednosti građana BiH u oružanim incidentima i drugim krivičnim djelima.

Bilo je i osoba koje su dva puta pomilovane, što je izričito zabranjeno zakonom, kao i onih koje čak nisu ni stupile na izdržavanje kazne.

Pored Budimira, optuženi su i Barišić Petar, Mikulić Zoran, Kulosman Saud, Halilović Hidajet, Asić Željko, Kulovac Armin.

Predsjednik FBIH se tereti i za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja nezakonitim plaćanjem računa, kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima, prenio je Dnevni avaz.

Budimir je uhapšen proljetos, kada je proveo i skoro mjesec dana u pritvoru, a optužnica je podignuta poslije višemjesečne istrage.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE