• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić traži šest mjeseci za pripremu odbrane

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su od raspravnog vijeća Haškog tribunala šest mjeseci za pripremu dokaznog postupka odbrane.

 Mladić traži šest mjeseci za pripremu odbrane Izvor: MONDO

"Mi ne možemo da pripremimo predmet za manje od šest mjeseci od posljednjeg svjedoka tužilaštva", rekao je Mladićev branilac Branko Lukić. Mladićeva odbrana izvešće pred sudije "otprilike isti broj svjedoka kao tužilaštvo" i traži isto vrijeme koje su potrošili i tužioci.

Tužioci su do sada izveli 162 svjedoka, a ostaje da svjedoče još dvojica - vještaci za istoriju i vojsku Patrik Trejnor i Rejno Tunens.

Po Lukićevim riječima, odbrana će, kao i tužilaštvo, izjave većine svjedoka, radi uštede vremena, priložiti u pisanom obliku.

Advokat Lukić je upozorio da je tim za odbranu Mladića spreman da se povuče iz procesa, ako mu raspravno vijeće ne bude dalo traženo vrijeme da se pripremi za izvođenje dokaza.

"Mi smo spremni da se povučemo iz predmeta, ali nismo spremni da generala Mladića branimo na neadekvatan način", rekao je Lukić.

Pretresno vijeće predsjedavajućeg Alfonsa Orija odluku o zahtjevu odbrane donijeće naknadno.

Tužilac Dermot Grum danas je najavio da će u proljeće iduće godine zatražiti da ponovo otvori dokazni postupak protiv Mladića, kako bi prezentirao dokaze iz novootkrivene masovne grobnice u rudniku Tomašica u BiH.

U toj grobnici otkriveni su posmrtni ostaci 470 osoba, precizirao je tužilac, a od 12 do sada identifikovanih žrtava, pet je direktno povezano sa optužnicom protiv Mladića.

Dokazi iz Tomašice odnose se na prvu tačku optužnice koja Mladića tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH.

Tužilac Grum je podsetio je i da je sam Mladić u jednom od svojih ratnih dnevnika, u vezi sa Tomašicom pomenuo "5.000 tijela".

Dokazni postupak protiv generala Mladića, započet u julu prošle godine, tužioci će okončati za dvije nedelje, ali će u februaru iduće godine podnijeti zahtjev da dokaze iz Tomašice predstave tokom marta, kazao je Grum. Ekshumacija je, po rečima tužioca, otežana snegom koji je pao i nedostatkom resursa.

Raspravno vijeće jutros je saslušalo i dodatni iskaz istražitelja tužilaštva Berija Hogana o mapama koje prikazuju linije fronta oko Sarajeva, 1992-95.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra, kratkom administrativnom raspravom, budući da tužioci nemaju spremnog svjedoka.

Optužnica generala Mladić (70) tereti i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE