• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snijeg i prijatelji spriječili rušenje!

Sneg i više od 50 ogorčenih Banjalučana juče su "zaustavili" gradske službe da poruše bespravno sagrađenu nadstrešnicu na kući Veselka Gajlovića.

 Snijeg i prijatelji spriječili rušenje! Izvor: MONDO

Veselko Gajlović je ratni vojni invalid pete kategorije i samohrani otac dvoje djece, piše Press RS.

"Nadstrešnicu iznad balkona sam zbog djece nadogradio prije pola godine da mi u kuću ne idu vlaga i kiša. Ona nikome ne smeta, međutim, problem je izbio jer su neki ljudi, koje sada ne bih pominjao, stopirali postupak da dobijem građevinsku dozvolu, iako sam zahtjev za legalizaciju podnio još prije pet godina", kaže Veselko.

Dozvola u "vazduhu"

Dozvolu za kompletan objekat sam dobio tek pre tri dana, pa je nadstrešnica ostala u "vazduhu". Poštujem zakon, ali neću da ispaštam, jer sam u međuvremenu podnosio zahtjeve za nadstrešnicu pred gradskim i republičkim organima, rekao je Veselko i dodao da je najveći paradoks da je lokalni Centar za socijalni rad dao 550 KM za izgradnju nadstrešnice, koju grad sada ruši.

"To gradsko rješenje za rušenje mi je došlo prije par dana. Žalio sam se gradonačelniku, međutim žalba ne može odložiti izvršenje. Ipak, poslije jučerašnjeg sastanka sa gradskim inspektorima rušenje je odloženo "zbog vremenskih nepogoda jer bi bila ugrožena bezbijednost izvršilaca". Takođe, o mom predmetu će hitno zasjedati komisija Odeljenja za prostorno uređenje Banjaluke u kojoj će biti i urbanisti da se pokuša naći rješenje za moj problem i da se ne ruši. Oni su na potezu", istakao je Gajlović.

Njegova majka Gospa je ostala u čudu kako su pet godina morali čekati legalizaciju kompletne kuće, dok je, s druge strane, za sedam dana donijeto rješenje za rušenje.

"Gdje to ima? Ako su moja djeca pogrešila, neka odgovaraju, ali nisu oni lopovi i kriminalci", rekla ova gospođa.

Među onima koji su bili spremni da tijelima spriječe rušenje nadstrešnice bio je i taksista Milenko Marković, koji je izrazio zadovoljstvo što se to nije desilo.

"Ako opet bude zakazano, mi ćemo doći, jer Veselko to nije zaslužio kao pošten i vrijedan čovjek, ratni vojni invalid i samohrani otac koji školuje dvoje djece. Treba li ovo srušiti da mu djeca polome kičmu na ledu?! Pa ovde je bespravno najmanje 100 objekata, da ne pominjemo centar grada, gdje je nelegalan čitav sprat zgrade u ulici Stojana Novakovića. Dakle, kad se bude rušilo svima, neka se ruši i njemu. Ovom čovjeku treba pomoći, a ne da se grad i inspekcije sramote", naveo je Marković, a neko iz mase je dobacio: "Ovo je iskaljivanje na sirotinji. Kome smeta nadstrešnica pored tolike korupcije!? Ima zakona, nema pravde!"

Za to vrijeme, od prisutnog urbanističko-građevinskog inspektora koji vodi slučaj Press RS je u neformalnom razgovoru čuo da je rješenje o rušenju nadstrešnice donijeto jer je ona izgrađena poslije 24. maja ove godine kada je na snagu stupio novi zakon koji nalaže da se ne mogu izvoditi građevinsko-zanatski radovi bez prethodno pribavljenog odobrenja za građenje. Uz ocjenu da je postupak pokrenut u skladu s zakonom i procedurom, on je naveo i da je zahtjev za legalizaciju nadstrešnice odbačen zbog nedostatka dokaza.

(MONDO, Foto: Press RS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE