• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić nije prisustvovao raspravi

Kratko zasjedanje Haškog tribunala u postupku protiv generala Ratka Mladića danas je proteklo u razmatranju administrativnih pitanja.

 Mladić nije prisustvovao raspravi Izvor: MONDO

General Mladić nije bio prisutan u sudnici, pošto se juče dobrovoljno odrekao tog prava.

Optužnica generala Mladića (70) tereti i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

Kako su najavili, tužioci će izvođenje dokaza protiv Mladića okončati sredinom decembra. Do tada, ostaje da sudije saslušaju još dva svjedoka optužbe - vještaka za istoriju Patrika Trejnora  i vojnog vještaka Rejna Tunensa.

Od početka dokaznog postupka protiv Mladića, u julu prošle godine, sudije su do sada saslušale 162 svjedoka optužbe.

Za pripremu odbrane, Mladićev advokat Branko Lukić juče je zatražio šest mjeseci od trenutka kada tužioci završe izvođenje svojih dokaza.

Lukić je najavio da će odbrana imati isti broj svjedoka kao tužilaštvo i da će utrošiti isto vrijeme.

Mladićev advokat upozorio je da će biti spreman da se, zajedno s ostalim braniocima, povuče iz procesa, ako im sud ne odobri pola godine da se spreme za odbranu. "Nismo spremni da generala Mladića branimo na neadekvatan način", rekao je Lukić.

Pretresno vijeće predsjedavajućeg Alfonsa Orija odluku o zahtjevu odbrane donijeće naknadno. Sudija Ori nedavno je braniocima poručio da budu spremni da svoj dokazni postupak otvore "krajem februara ili početkom marta" iduće godine.

To vjerovatno neće biti moguće, poslije jučerašnje najave tužioca Dermota Gruma  da će u martu 2014, uz dozvolu sudija, predstaviti dodatne dokaze o zločinima u Bosanskoj krajini iz novootkrivene masovne grobnice u rudniku Tomašica.

U toj grobnici otkriveni su posmrtni ostaci 470 osoba, precizirao je tužilac, a od 12 do sada identifikovanih žrtava, pet je direktno povezano sa optužnicom protiv Mladića.

Dokazi iz Tomašice odnose se na prvu tačku optužnice koja Mladića tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH.

Zastupnik optužbe naglasio je da je sam Mladić u jednom od svojih ratnih dnevnika, u vezi sa Tomašicom pomenuo "5.000 tijela".

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen u ponedjeljak, 2. decembra.

(Beta, foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE