• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vozači oprez, poledica!

Na putevima u Republici Srpskoj ovog jutra ima poledice i mraza, dok na širem području Mrkonjić Grada magla mjestimično smanjuje vidljivost.

 Vozači oprez, poledica! Izvor: MONDO

Zbog niske temperature vozi se po klizavim kolovozima, a poledice ima preko mostova i nadvožnjaka, te na prilazu tunelima.

Na dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja, iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na mjestimično ugažen snijeg i poledicu.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve na terenu i stalno čiste i posipaju sve kritične dionice.

"Vozačima savjetujemo da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna", navode iz AMS Republike Srpske.

U usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni, pa se vozačima savjetuje sporija i opreznija vožnja, prilagođena uslovima na putu.

Zbog radova na sanaciji mosta u Karanovcu, na pravcu prema Kneževu dozvoljeno je saobraćanje vozilima do pet tona nosivosti i visine do 2,8 metara. Ostala vozila saobraćaju preko Jajca.

Na autoputu Banjaluka - Gradiška, na dionici Glamočani - Čatrnja, vozi se po mjestimično vlažnom kolovozu.

Radovi se izvode na magistralnom putu Banjaluka - Jajce, dionica Srpske Toplice - Karanovac u dužini od 50 do 100 metara, zbog čega se od 7.00 do 19.00 časova, osim nedjelje, saobraća jednom kolovoznom trakom, naizmjenično, uz privremeno postavljene semafore.

U toku su radovi na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, dionica Prnjavor - Doboj, pa je izmijenjen režim saobraćaja na dijelu regionalnog puta u mjestu Vijaka, opština Prnjavor, a saobraćaj regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, na magistralnom putu Rudanka - Karuše, na dionicama Šešlije - Johovac i Johovac - Rudanka do kraja godine biće izmijenjen režim saobraćaja, i to tako da će povremene obustave radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova trajati po 15 minuta na svaki puni čas. Alternativni pravac za vrijeme obustave je regionalni put Doboj - Modriča.

Zbog odrona i izlivanja potoka obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta Podgradci - Mrakovica, dionica koja od Gradiške vodi prema Kozari.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom saobraća se na dionicama regionalnih puteva Zagon - Jasik i Ukrina – Gornja Vijaka.

Radovi na deminiranju terena izvode se na regionalnom putu Doboj - Maglaj, od mjesta Potočani do mjesta Pridjel Gornji, te od Ševarlija do mjesta Misurići, zbog čega će od 8.00 do 16.00 časova dolaziti do polučasovnih obustava saobraćaja, a zatim će vozila biti propuštana u trajanju od 15 minuta.

Deminiranje terena i povremene polučasovne obustave saobraćaja u vremenu od 6.00 do 17.00 časova aktuelne su u mjestu Omanjska na lokalnom putu Makljenovac - Stanovi.

Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka - Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci, zabranjen je saobraćaj svim vozilima težim od pet tona ukupne mase i višim od 3,5 metra.

Na putu Brod na Drini - Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za teretna vozila teža od 12 tona.

AMS Republike Srpske i auto-moto društvo "Banjaluka" pozivaju vozače da danas od 11.00 do 15.00 časova, svojim vozilima dođu na autodrom "Zalužani", u krugu kasarne Krajiških brigada, gdje na pripremljenoj stazi mogu besplatno da isprobaju vožnju na snijegu pod kontrolom stručnjaka AMS.

Vozači će, u okviru ove akcije pod nazivom "Vozači, probajte vožnju na prvom snijegu!", imati mogućnost da nauče kako se pokreće vozilo iz mjesta, kakva je vožnja po klizavom putu, potrebno bezbjedno odstojanje, način vožnje u krivini, kočenje i bezbjedno zaustavljanje.

Na području Federacije BiH ima ugaženog snijega ili leda na kolovozu, posebno na putnim pravcima Ripač - Petrovac - Ključ i Petrovac - Drvar - Resanovci.

Na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima, zatim preko mostova, vijadukta i nadvožnjaka, kao i na prilazima tunelima kolovoz je mjestimično zaleđen.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama, ali zbog izrazito niske temperature /Mlinište minus 19 stepeni Celzijusovih, Kupres minus 12, Oštrelj minus devet/, djelovanje posipnog materijala je usporeno, pa treba voziti maksimalno oprezno, prilagoditi vožnju uslovima na putu i na put ne kretati bez zimske opreme.

Magla smanjuje vidljivost na području Bugojna, kao i dolinom rijeke Bosne. Učestali su i odroni kamenja na kolovoz.

Ovog jutra na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE