• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum o braku i u BiH

Hrvatski državljani moći će se izjašnjavati o referendumskom pitanju o braku i na teritoriji BiH. Glasanje u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

 Referendum o braku i u BiH Izvor: MONDO

Na teritoriji Bosne i Hercegovine će 1. decembra biti otvoreno sedam glasačkih mjesta, na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji moći da se izjasne na referendumu o tome da li su za to da se u Ustav Hrvatske uvrsti definicije po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

Hrvatski konzul u BiH Vesna Vid potvrdila je da su sve pripreme za sprovođenje referenduma na teritoriju susjedne države okončane, uključujući i dostavu glasačkih listića.

U nedjelju će hrvatski državljani moći da se izjasne o referendumskom pitanju na dva glasačka mjesta u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu, tri mjesta biće otvorena u Generalnom konzulatu u Mostaru, a po jedno u Generalnom konzulatu u Banjaluci i konzulatu u Tuzli.

Kako bi učestvovali na referendumu svi hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj morali su se registrovati podnošenjem odgovarajućih zahtjeva diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Do roka koji je istekao 20. novembra u BiH se na taj način prijavilo 5.289 hrvatskih državljana, precizira agencija Hina.

Oni koji to nisu učinili svoje glasačko pravo moći će da iskoriste pod uslovom da na sam dan sprovođenja referenduma zatraže odgovarajuću potvrdu.

Zbog toga će i 1. decembra u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH biti uspostavljena potrebna dežurstva.

O odzivu birača i rezultatima referendumskog izjašnjavanja diplomatsko-konzularna mreža u BiH dva puta tokom dana izvijestiće Državnu izbornu komisiju, koja će i objaviti podatke.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE