• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski vojnici svjedočili o zlostavljanju

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću petorici nekadašnjih pripadnika takozvane Armije BiH svjedočila četvorica srpskih zarobljenika.

 Srpski vojnici svjedočili o zlostavljanju Izvor: MONDO

Petorica nekadašnjih pripadnika takozvane Armije BiH optuženi su za fizičko i psihičko maltretiranje više od 30 nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske.


Oni su kao svjedoci optužbe ispričali kako su ih nepoznati vojnici maltretirali u autobusu prilikom odvođenja na razmjenu u martu 1995. godine, javila je Balkanska istraživačka mreža.

Svjedok Aleksandar Ljuić rekao je da je zarobljen 25. novembra 1994. godine u Golubiću, nadomak Bihaća, te da je u zarobljeništvu – prvo u Cazinu, a zatim u Bihaću – bio do 11. marta 1995. godine, kada je s grupom drugih zarobljenika VRS razmijenjen u Ličkom Petrovom Selu.

"Prije samog ulaska u autobus zavezane su nam oči i naređeno nam je da spustimo glave. Tad su nas počeli tući i tjerati da pjevamo neke pjesme", naveo je Ljuić.

On je dodao da je zarobljenicima ljekarska pomoć ukazana u ambulanti u Bosanskom Petrovcu.

"Ja sam bio sav plav i natečen od udaraca", rekao je Ljuić.

I svjedoci Ljubo Jovičić, Marko Golić i Milutin Zrnić bili su u grupi zarobljenika koje su tokom sprovođenja na razmjenu 11. marta 1995. godine u autobusu fizički maltretirali.

Prema riječima Jovičića, na putu od Cazina do Ličkog Petrovog Sela autobus sa zarobljenicima išao je sporo, a stajali su nekoliko puta.

"Na podu smo sjedili zavezanih očiju i spuštenih glava. Tukli su nas i naredili da pjevamo `Bosno moja`. Koliko se sjećam, iz Cazina smo krenuli oko pola osam, a u Ličko Petrovo Selo stigli smo i razmijenjeni oko 11.30", rekao je Jovičić.

Za fizičko i psihičko maltretiranje više od 30 nekadašnjih pripadnika VRS tokom sprovođenja na razmjenu iz Cazina i Bihaća optuženi su Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid LJubijankić i Sabahudin Hafurić, nekadašnji pripadnici takozvane Armije BiH.

Niti jedan od danas saslušanih svjedoka nije optužene prepoznao kao osobe koje su ih sprovodile na razmjenu i tukle,prenosi Birn.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE