• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška ekonomskoj politici za 2014. godinu

Predsjednici SNDS-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić podržali radne verzije ekonomske politike i budžeta RS za 2014. godinu.

 Podrška ekonomskoj politici za 2014. godinu Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su glavni ciljevi ekonomske politike i budžeta za 2014. godinu povećanje privredne aktivnosti i povećanje zaposlenosti.
Cvijanovićeva je, nakon sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, DNS-a Markom Pavićem i Socijalističke partije Petrom Đokićem, izjavila da nova ekonomska politika ima ciljane mjere u privrednom sektoru, koje će dati rezultate.

"U narednoj godini uvodimo neoporezivi dio dohotka od 150 KM, reformu fiskalizacije, donošenje zakona o multilaternalnoj kompenzaciji i zakona o fiskalnoj disciplini, te registar parafiskalnih nameta", rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske podsjetila je da je Vlada ove godine vratila pet odsto na umanjene plate budžetskih korisnika, te povećala penzije, koje će u januaru 2014. godine, u odnosu na januar ove godine biti uvećane 7,3 odsto.

"U novom budžetu planirana su i nova povećanja izdvajanja, između ostalih, za boračku populaciju", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, mjere koje je Vlada preuzimali ove godine, bile su usmjerene na poboljšanje statusa ili materijalnog stanja svih kategorija društva, što će se nastaviti i naredne godine redovnošću svih isplata iz budžeta.

"Osim toga, imamo nove zahvate kad je u pitanju rasterećenje privrede, što će omogućiti veću stabilnost. Već bilježimo blage pomake, kao što su porast izvozne aktivnosti i obim industrijske proizvodnje, što garantuje određena pomjeranja u budućem periodu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se u 2014. godini procjenjuje da će ovaj trend biti nastavljen, posebno kroz povećanje zaposlenosti, ali i očuvanje postojećih radnih mjesta.

"Sa povećanjima bruto društvenog proizvoda, koja se projektuju u 2014. godini, biće primjetan i porast zaposlenosti, ali i sveukupnog životnog standarda", poručila je premijer Srpske.

Predsjednik SNDS-a Milorad Dodik rekao je danas da ekonomska politika i budžet Republike Srpske za 2014. godinu treba da obezbijede dodatnu stabilnost i da iskoriste šansu da postojeći trend rasta bruto društvenog proizvoda od jedan odsto, bude još izraženiji.
"Osnovni ciljevi ekonomske politike potpuno su prihvatljivi, prevenstveno pomoć realnom sektoru privrede i borba protiv kriminala i korupcije", poručio je Dodik u Banjaluci nakon sastanka koalicionih partnera sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović.

Dodik je naglasio da će biti formirana komisija za borbu protiv kriminala i korupcije, koja treba da da određene efekte, ali je naveo da je matrica borbe protiv kriminala i korupcije u pravosudnom sistemu.

"Međutim, pravosudni sistem je iznad sistema vlasti u Republici Srpskoj, on je posebna vlast, potpuno otuđena od ove borbe, jer i u njoj samoj ima mnogo kriminala i korupcije među sudijama i tužiocima. Ima i časnih ljudi, ali je nesumnjivo da postoje korupcija i kriminal u okviru pravosudnog sistema", poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da nedavno urađene analize govore da je najveći stepen korupcije u zdravstvu i policiji, te dodao da je borba protiv korupcije u policiji snažno počela hapšenjima u prethodnih nekoliko mjeseci.

On je istakao da je iz ekonomske politike vidljivo da napori koji se čine imaju cilj da se podigne životni standard, kao i da se u idućoj godini obezbijede povećanja koja je Vlada obećala.

"S druge strane, šta god mi uradili, opozicija će biti protiv. Zato daju lažne informacije javnosti i pokušavaju da stanje prikažu gore nego što jeste", tvrdi Dodik.

Nemoguće je, kaže predsjednik SNSD-a, da u situaciji kakvu predstavlja opozicija, Srpska bilježi rast BDP-a, dok čitav region ima pad BDP-a, kao i da Srpska ima povećanje izvoza, penzija i plata.

"Napravili su opštu galamu oko javnog duga, a pokazatelji govore da u strukturi javnog duga, vlast u periodu od 2001. do 2005. godine napravila zaduženja od 1,6 milijardi KM, a da obaveze locirane od 2006. do danas iznose oko 600 miliona KM", istakao je Dodik.

On je naveo da je zaduženost u bruto društvenom proizvodu Srpske u 2004. godini bila 60,9 odsto, u 2005. 54,6 odsto, a u 2012. 43,9 odsto.

"Držimo stabilnom Republiku Srpsku u političkom i ekonomskom smislu. Srpska je po stopi investiranja jedno od najvećih investicionih područja u regionu", poručio je Dodik.

On je dodao da je Vlada odražala fiskalnu stabilnost, likvidnost svih računa, da su institucije Srpske učinile sve da i ovu godinu završe bez značajnih socijalnih izazova, te da borba za radna mjesta predstavlja prioritet ove vlasti u narednom periodu.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i Socijalističke partije Petar Đokić podržali su danas radne verzije ekonomske politike i budžeta za 2014. godinu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE