• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora

Specijalni Sud u Beogradu osudio je na 12 godina ratnog starješinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

 Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora Izvor: MONDO

Ilija Jurišić osuđen je danas na 12 godina zatvora pred Specijalnim sudom u Beogradu za slučaj "Tuzlanska kolona", u kome je ubijeno više od 54 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Jurišiću, koji zbog bolesti nije prisustvovao izricanju presude, u kaznu će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Ovo je druga presuda Jurišiću kojeg optužnica tereti za ubistvo najmanje 54 vojnika JNA, ranjavanje najmanje 44 vojnika i uništavanje većeg broja sanitetskih vozila tokom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Sudsko vijeće je navelo da je Jurišić kriv jer je prenio naredbu za napad na kolonu koju je izrekao šef kriznog štaba Tuzle Meša Bajrić, kada je pucano na vojnike koji nisu bili pripremljeni za borbu.

Tužilaštvo je u završnoj riječi u ponovljenom postupku tražilo da Jurišić bude kažnjen sa 15 godina zatvora.

Ilija Jurišić uhapšen je 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu, a suđenje je počelo 22. februara 2008. godine.

U prvostepenom postupku osuđen je na 12 godina zatvora, ali je Apelacioni sud 2010. godine ukinuo prvostepenu presudu i pustio ga da se, nakon tri godine provedene u pritvoru, brani sa slobode.

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi i da li je Jurišić znao za "perfidni plan" kriznog štaba Tuzle na čelu sa Mehmedom Mešom Bajrićem.

Prilikom dogovorenog napuštavanja kasarne i grada Tuzla 1992. godine, paravojne formacije takozvane Patriotske lige, Zelenih beretki i jedinica Teritorijalne odbrane BiH iz zasjede su napale kolonu vojnih vozila, koja je u mirnodopskoj formaciji napuštala grad.

Jurišić je u svojoj odbrani tvrdio da nije kriv i da je samo radio vezom prenio naredbu "na vatru uzvratiti vatrom".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE