• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladićeva odbrana startuje 13. maja

Odbrana Ratka Mladića pred Haškim tribunalom mogla bi početi 13. maja 2014, nagovijestio je danas predsjedavajući sudija Alfons Ori.

 Mladićeva odbrana startuje 13. maja Izvor: MONDO

Sudija Ori rekao je da je raspravno vijeće "sklono" da za taj datum zakaže početak izvođenja dokaza Mladićeve odbrane, ali da će "uskoro" o tome donijeti i zvaničnu odluku.

Ta odluka zavisiće od toga kada će dokazni postupak tužilaštva biti zvanično okončan, kao i od zahtjeva tužilaca da taj postupak ponovo, sljedećeg marta, otvore kako bi prezentirali dokaze iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Tuzle, koja je u toku.

Prošle nedjelje, Mladićev branilac Branko Lukić zatražio je za pripremu odbrane šest mjeseci od trenutku kada tužioci okončaju izvođenje dokaza.

Tužioci planiraju da dokazni postupak protiv Mladića završe do sredine ovog mjeseca.

Danas su, kao svog posljednjeg svjedoka, pred sudije izveli vojnog vještaka Rejnoa Tunensa.

Na osnovu brojnih dokumenata Vojske Republike Srpske, Tunens je sačinio izvještaj o ulozi generala Mladića kao komandanta te vojske tokom rata u BiH, 1992-95.

Optužnica generala Mladića (70) tereti za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "pljavih šljemova" UN, 1992-95.

Na početku svjedočenja, koje će potrajati više dana, Tunens je, na početku svjedočenja koje će potrajati više dana, izjavio da je general Mladić bio "veoma aktivan" komandant koji je bio "vrlo uključen" u operacije na terenu. Ukoliko nije bio zadovoljan načinom na koji su njegova naređenja sprovođena, Mladić je "smjesta intervenisao".

"Umjesto da sjedi u Glavnom štabu VRS, Mladić se kretao područjima na kojima su vođene borbe ... aktivno predvodeći ta borbena dejstva", rekao je Tunens.

Komandant VRS bio je, po vještaku optužbe, "veoma dobro informisan" budući da je, po sopstvenom nalogu, dobijao svakodnevne borbene izvještaje od podređenih korpusa. Mladić se i direktno informisao o zbivanjima tokom brojnih posjeta jedinicama na terenu.

Dejstva do kraja rata u BiH, VRS je, po Tunensovim riječima, usmjeravala ka ostvarivanju šest strateških ciljeva koje je 12. maja 1992. usvojila Skupština RS.

Prvi i sveobuhvatan cilj bilo je razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata. Ostalih pet strateških ratnih ciljeva bosanskih Srba bili su: podjela Sarajeva; uklanjanje Drine kao granice među Srbima; proboj koridora koji povezuje srpske teritorije na zapadu i istoku sa Srbijom; uspostavljanje zapadne granice na Neretvi i izlazak na Jadransko more.

Glavni štab VRS, po Tunensu, donosio je strateške odluke po uputstvima koje je dobijao od vrhovne komande, na čelu sa predsjednikom RS Radovanom Karadžićem.

Tunens će svjedočenje na haškom procesu generalu Mladiću nastaviti u četvrtak, 5. decembra.

(Beta, Foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE