• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podijeljena mišljenja funkcionera o sastanku

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je sastanak u Pragu o provođenju odluke "Sejdić-Finci" doživio kao totalni neuspjeh.

 Podijeljena mišljenja funkcionera o sastanku  Izvor: MONDO

Bosić je dodao da ovaj sastanak predstavlja krah dosadašnjih pregovora, te da se ne može načuditi optimizmu koji dolazi sa raznih strana o tome da je dogovor na pomolu.

"Od dogovora nema ništa, jer su početni stavovi toliko udaljeni i nema naznaka da se oni primiču", rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Sarajevu, po povratku iz Praga.

Prema njegovim riječima, komesar za proširenje EU Štefan File učinio je sve da se dođe do dogovora, do čega mu je bilo više stalo nego većini ostalih učesnika u razgovorima.

"Ono što ne razumijem da Fileu nije bilo jasno da je bilo političkih faktora koji su došli u Prag da se ne dogovore. Cijeli razgovor se raspao oko 3.30 časova ujutro kada su dva HDZ-a izašla sa svojim pisanim prijedlogom i kada je svima bilo jasno da od dogovora nema ništa", naveo je Bosić.

Bosić tvrdi da je SNSD predložio rješenje za Dom naroda parlamenta BiH "na način na koji nikada ranije nije razgovarano i koji nije dogovaran ni u Republici Srpskoj, niti u Narodnoj skupštini Srpske".

"Stav SNSD-a su svi zdušno podržali, osim SDS-a. Naš stav je bio da nećemo rušiti dogovor o rješavanju pitanja 'Sejdić-Finci' ukoliko mogu da se dogovore o svemu ostalom. Pokazalo se da ne mogu da se dogovore ni o čemu, tako da je i ovo što su predlagali za Dom naroda je ostalo mrtvo slovo na papiru", kaže lider SDS-a.

Prema njegovim riječima, novi prijedlog jeste da klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda umjesto po pet broje po sedam članova, odnosno da se dva člana srpskog kluba biraju iz FBiH, a po jedan član bošnjačkog i hrvatskog kluba iz Republike Srpske.

Na osnovu razgovora iz Praga, Bosić je rekao da ne vidi nikakav tračak nade da će se u narednih nekoliko dana doći do rješenja.

Prema njegovim riječima, tamo je svima bilo jasno da je sastanak doživio raspad i da nema nikave pozitivne atmosfere na osnovu koje bi očekivali da postoji prostor za dogovor.

Prema njegovom mišljenju, oni koji su vodili pregovore iz EU, to nisu mogli da prepoznaju do sada i tek su to shvatili u 3.30 ili 5.00 časova ujutro.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su kreativni motor svih rješenja u vezi sa odlukom "Sejdić-Finci" u Pragu bile stranke iz Sarajeva, te da se sada čeka na korak koji treba da načine dva HDZ-a.

"Mislim da smo definisali jedan dobar model za rješenje odluke 'Sejdić-Finci' u vezi sa izborom delegata u Dom narod, koji je išao čak i korak iznad onoga što je tražila odluka, jer je obuhvatio ne samo grupu 'ostalih', nego i pravo pripadnika konstitutivnih naroda iz oba enetiteta", rekao je Izetbegović.

Govoreći o izboru članova Predsjedništva BiH, Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je "načinjeno rješenje koje bi vjerovatno bilo dovršeno i potpisano da je sastanka potrajao još nekoliko časova".

On je dodao da su "stranke sa sjedištem u Sarajevu, stranke probosanskog fronta ili koordinacije ponudile dodatni mehanizam koji onemogućava da uđe kanton sa velikim brojem bošnjačkih glasača u grupu od pet ponuđenih kantona, ali to nije bilo dovoljno predstavnicima HDZ-a".

"Dakle, ne možemo garantovati ništa sto odsto. Ako garantujemo sto odsto da će u Predsjedništvo ući Hrvat, Bošnjak ili Srbin garantujemo i da sto odsto neće ući u njega Sejdić i Finci odnosno 'ostali", rekao je Izetbegović.

On je izrazio nadu da će predstvnici oba HDZ, nakon odmora od napornog sastanka u Pragu, pomoći da ovo pitanje bude definisano u narednom periodu.

Izetbegović smatra da je na sastanku političkih lidera iz BiH u Pragu završeno dosta posla, te da će na predstojećem sastanaku na ekspertskom nivou u Sarajevu biti definisana sva pitanja.

"Ako uspijemo u tome, po svoj prilici idemo u Brisel da to pitanje dovršimo i potpišemo", rekao je on.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da model provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", koji je ponuđen na sastanku u Pragu, predstavlja veliki iskorak, jer će omogućiti da svaki čovjek na bilo kojem dijelu BiH, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, može biti kandidat i uticati na izbor članova Predsjedništva BiH.

"Ovim je otvorena šansa da dođemo do rješenja koje će voditi daljem smirivanju unutrašnjih tenzija", rekao je Lagumdžija novinarima na Sarajevskom aerodromu po povratku iz Praga sa razgovora lidera sedam stranaka iz BiH.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je obezbijediti model koji će omogućiti svakom čovjeku da bude biran i da utiče na to za koga će se opredijeliti. "Smatramo veoma važnim da bude napravljen model po kojem će svaki birač i kandidat u Federaciji BiH biti zainteresovan da ima kampanju u cijeloj FBiH, a ne samo u prvih pet zamišljenih kantona", rekao je Lagumdžija.

On je istakao da "nije pošteno da se drugi čovjek fokusira na pet kantona i zaboravi birače u ostalih pet kantona", te poručio da se ne smije jedna diskriminacija zamijeniti drugom diskriminacijom.

Prema njegovim riječima, veliki iskorak predstavlja i to što je u načelu dogovoren izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime se praktično "došlo do kraja i samog rješenja".

"Nažalost, dobro je poznato da ništa nije gotovo dok sve ne bude gotovo. Mi ćemo, uz liderstvo predstavnika međunarodne zajednice i participaciju svih domaćih političkih snaga, doći do nekog rješenja", istakao je Lagumdžija.

On se nada da će predstavnici EU, kao lideri projekta provođenja odluke Evropskog suda, sistematizovati sve što je "stavljeno na sto" i, uvažavajući odluku suda, njenu suštinu, slovo i duh, te specifičnosti BiH, napraviti model koj znači mirenje i nacionalnog i građanskog.

"Pokazalo se da je potrebno liderstvo EU. Njihovo prisustvo u ovim razgovorima pokazuje ono što smo dugo vremena tražili i očekivali da i međunarodna zajednica preuzme liderstvo u ovom procesu i to daje neke rezultate", smatra Lagumdžija.

On je najavio da bi se u nastavku pregovora mogli uključili i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i Savjet ministara EU.

U Pragu je juče održan sastanak lidera sedam vodećih stranaka u BiH na kojem je bilo riječi o provođenju odluke "Sejdić-Finci". Na sastanku su učestvovali i komesar za proširenje EU Štefan File, ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Ji.

(MONDO/Srna, Foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE