• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pinčić slobodan zbog pogrešne primjene zakona

Bivši pripadnik HVO-a Zrinko Pinčić, koji je bio osuđen na devet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima, pušten je na slobodu.

 Pinčić slobodan zbog pogrešne primjene zakona Izvor: MONDO

Bivši pripadnik HVO-a Zrinko Pinčić, koji je bio osuđen na devet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima na području Konjica, pušten je na slobodu zbog pogrešne primjene zakona.

Sud BiH prihvatio je odluku Ustavnog suda BiH i donio rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne za Pinčića.

U saopštenju Suda BiH navodi se da je Ustavni sud BiH usvojio Pinčićevu apelaciju i utvrdio da su prema Evropskoj konvenciji povrijeđena njegova prava, te naložio Sudu BiH da po hitnom postupku donese novu odluku. "Rješenjem o obustavi izvršenja kazne Pinčić se odmah pušta na slobodu", navodi se u saopštenju.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2008. godine Pinčića osudilo na devet godina zatvora, jer je tokom rata više puta silovao jednu žensku osobu.

Sud je utvrdio da je Pinčić od novembra 1992. do marta 1993. godine u mjestu Donje Selo, opština Konjic, dolazio u kuću u kojoj su bili zatočeni srpski civili, žene i djeca.

Prema presudi, on je u više navrata iz prostorije u kojoj su bili zatočeni civili odvodio u drugu prostoriju žensku osobu "A", gdje ju je u više navrata prisilio na seksualne odnose.

Sud BiH je u novembru na slobodu pustio još 10 lica osuđenih za ratne zločine, kojima je bila izrečena kazna u trajanju od 14 do 33 godine zatvora, zbog pogrešne primjene zakona.

Ove odluke su donesene nakon što je Ustavni sud BiH, postupajući po apelacijama osuđenih za ratne zločine, a u skladu sa primjenom presude Europskog suda za ljudska prava iz predmeta "Maktouf i Damjanović", donio odluke koje obavezuju Sud BiH da primjeni odredbe zakona koji je važio u vrijeme počinjenja djela, a ne Krivični zakon BiH po kojem su već osuđeni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE