• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Beara i Nikolić traže manju kaznu

U nastavku rasprave o žalbama petorice oficira VRS na prvostepenu presudu Tribunala za zločin u Srebrenici Ljubiša Beara tražio oslobađanje

 Hag: Beara i Nikolić traže manju kaznu Izvor: MONDO

Haški tribunal je 2010. godine nepravosnažno osudio nedakašnjeg načelnika uprave za bezbjednost Glavnog štaba VRS Ljubišu Bearu na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici 1995. godine, dok je nekadašnji bezbjednosni oficir Zvorničke brigade VRS Drago Nikolić osuđen na 35 godina.

Obrazlažući žalbu, Bearini američki branioci naveli su da je prvostepeno vijeće pri donošenju presude pogrešno primijenilo pravo i utvrdilo činjenice, uključujući i to da je u Srebrenici počinjen genocid, i ulogu njihovog klijenta u dešavanjima.

Odbrana je negirala navode presude da je Beara imao "genocidnu namjeru" da srebreničke muslimane djelimično ili potpuno uništi kao etničku grupu.

Alternativno, Bearini branioci predložili su da mu žalbeno vijeće skrati kaznu.

Odbrana Nikolića zatražila je da se znatno skrati prvostepena kazna od 35 godina zatvora.

Ne osporavajući generalne nalaze iz prvostepene presude o masovnim streljanjima zarobljenika, branilac Stefan Burgonj je naveo da Nikolić u tim zločinima nije imao ulogu "koordinatora", kako je presudom utvrđeno, prenose beogradski mediji.

Burgonj je rekao da je, u poređenju sa drugim nepravosnažno osuđenim, Nikoliću bila izrečena neprimjereno visoka kazna.

Bivši načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske potpukovnik Vujadin Popović, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, zatražio je tokom jučerašnje rasprave oslobađanje.

Rasprava o žalbama trajaće do kraja nedjelje do kada će biti razmatrane žalbe još dvojice prvostepeno osuđenih Vinka Pandurevića i Radivoja Miletića.

Haški tribunal je 2010. godine nepravosnažno osudio nekadašnjeg načelnik za operativno-nastavne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske Radivoja Miletića na 19 godina zatvora, a bivšeg komandanta Zvorničke brigade Vinka Pandurevića na 13 godina zatvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE