• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škrbić: Nerealna revizija Dejtona

Ambasador BiH u Beogradu Ranko Škrbić je rekao da nije realna revizija Dejtonskog sporazuma i novo mijenjanje granica na Balkanu.

 Škrbić: Nerealna revizija Dejtona Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, pitanje BiH treba da bude unutrašnja stvar naroda koji tu žive.

"Nema mijenjanja granica. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, kao i Hrvatska, i vjerujem da će obje zemlje voditi politiku poštovanja lokalnih prilika. Dok god rješenja budu nametana sa bilo čije strane, to neće doprinijeti smirivanju situacije", rekao je Škrbić.

Škrbić je za "Večernje novosti" izjavio da se u BiH promjena zajedničkog stava u vezi sa samoproglašenim Kosovom u ovom trenutku ne razmatra, niti je moguća, te da je Predsjedništvo BiH veoma jasno reklo da će BiH u potpunosti pratiti ono što Srbija u vezi sa tim pitanjem smatra prihvatljivim.

On je rekao da Srbija i BiH i dalje imaju veliki broj otvorenih pitanja, poput granica i sukcesije, ali da su odnosi dvije zemlje najbolji do sada i mogu poslužiti kao primjer saradnje.

"I specijalne veze koje Srbija ima sa Banjalukom, ni na koji način ne remete odnose Beograda i Sarajeva i interese BiH. Naprotiv, mogu samo da im doprinesu", rekao je Škrbić, navodeći da će zastupati i predstavljati zvanične stavove koje usaglasi tripartitno Predsjedništvo BiH.

On je rekao da ne strahuje da će mu zamjerati da je više ambasador Republike Srpske nego BiH u Srbiji.

Navodeći da u diplomatiji Srbija i BiH mogu primijeniti "skandidavski model", on je rekao da se već dešavaju zajednički nastupi BiH i Srbije na trećim tržištima, pa i u diplomatiji te da će to biti i tema predstojeće sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije.

"Već sada u nekim zemljama sa kojima Srbija ima dobre odnose, a BiH nema predstavništvo, imamo saradnju. Takođe, u toku su i razgovori oko formiranja zajedničkih firmi za nastup na trećim tržištima", naveo je Škrbić.

On je rekao da zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Srbije, koja je bila planirana za 27. novembar, odgođena zbog promjena u sastavu Saveta ministara, ali da očekuje da će uskoro biti ponovo zakazana.

"Sastanak će omogućiti da se ono što je već bilo dobro u našoj saradnji u potpunosti afirmiše", rekao je Škrbić, navodeći da će do kraja nedelje biti održana i zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske.

Na pitanje da li je moguće neko novo zahlađenje odnosa u regionu, Škrbić napominje da je put pomirenja nezaustavljiv i sve četiri zemlje - Srbija, Crna Gora, Hrvatska i BiH - na tome konstruktivno rade, a njihovi predstavnici se redovno sastaju.

On je dodao da je zajednički interes država regiona članstvo u EU. "Nama, malim narodima, glavna preokupacija je da budemo mudri, da osluškujemo globalne procese", rekao je Škrbić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE