• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši policajci osumnjičeni za ratne zločine

Pripadnici Sipe uhapsili su devet osoba osumnjičenih za ratni zločin, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je izvršena ova akcija.

 Bivši policajci osumnjičeni za ratne zločine Izvor: MONDO

U saopštenju se navodi da su dvije osobe uhapšene u Bileći i sedam na području Banjaluke i Kotor-Varoši.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) rano jutros su na području Bileće i Trebinja uhapsili Gorana Vujovića (54) i Miroslava Duku (53), koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1992. godine na području Bileće, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Hapšenje je izvršeno po nalogu Tužilaštva. Uhapšeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su tokom 1992. godine na području opštine Bileća učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva.

Osumnjičeni Goran Vujović je u tom periodu bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Bileća, a Miroslav Duka komandir milicije SJB Bileća.

Oni su osumnjičeni za protivpravna zatvaranja, deportacije, ubistva, mučenja i fizička i psihička zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u opštini Bileća 1992. godine.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, a nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, navodi se u saopštenju.

Na području Banjaluke i Kotor-Varoši uhapšeni su S.T, D.B, D.V, D.M, R.K, I.K. i R.Š.

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičena su da su od maja do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistemskog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao policijski službenici i rukovodioci, zajedno sa policijskim snagama učestvovali u, kako se navodi, progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši i okolnih mjesta, te na taj način počinili progon oko stotinu lica.

Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatvorene u zatvorima i objektima za zatvaranje u Kotor Varoši, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a kao posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, kod više lica nastupila je smrt, dodaje se u saopštenju.

Uhapšeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Kako se nezvanično saznaje uhapšeni su komandiri Policijske stanice Kotor-Varoš u ratnom period Savo Tepić i Dragutin Bojić, policajci Duško Vujičić, Rajko Škorić, Duško Maksimović i Radenko Keverović, te pripadnik Vojske Republike Srpske Ilija Kurušić.

Pripadnici Sipe od jutros pretresaju Policijsku stanicu u Kotor-Varošu.

(MONDO, arhivska fotografija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE