• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena dopuna izbornog zakona BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

 Usvojena dopuna izbornog zakona BiH Izvor: MONDO

Predlagači dopune su poslanici iz Kluba SDS-a.

Za zakon je glasalo 30 poslanika, dok je 11 poslanika bilo protiv.

Dopuna zakona predložena je s ciljem provođenja odluke Ustavnog suda BiH o usklađivanju naziva opština u Republici Srpskoj sa nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srpske, bez čega nije moguće raspisati izbore za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom u drugom krugu glasanja usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač poslanik Nermina Zaimović-Uzunović, a kojim se predviđa eutanazija za pse lutalice koji ne budu zbrinuti za 15 dana provedenih u azilu za životinje.

Predstavnički dom večeras nije podržao Prijedlog zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH kojim se sudijama, tužiocima i određenim kategorijama stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH uvode naknade na ime troškova prevoza, toplog obroka i odvojenog života, koje nisu predviđene važećim zakonom iz 2005. godine.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, kojim će biti utvrđena obaveza bezbjednosnog provjeravanja za sve nosioce pravosudnih funkcija u BiH, sudije i tužioce, kojima je po važećem zakonskom propisu bio omogućen pristup tajnim podacima bez bezbjednosne provjere i izdavanja dozvole za pristup tajnim podacima.

Predstavnički dom podržao je u prvom čitanju i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim bi bila spriječena ili umanjena pojava da pojedinci ili paravojne formacije iz BiH učestvuju u organizovanim sukobima u kriznim žarištima u svijetu.

Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni zakona o krivičnom postupku BiH, u prvom čitanju, upućeno je Kolegijumu doma na dodatno usaglašavanje.

Predstavnički dom usvojio je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – juni 2013. godine i potvrdio Odluku Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH /OS/ BiH.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić ocijenila je tokom rasprave da šest oficira OS BiH nema uslove za imenovanje u čin generala, konstatujući da sve lošiji generalski kor ne može da odgovori izazovima koji stoje pred OS BiH.

Predstavnički dom imenovao je članove Kancelarije za razmatranje žalbi BiH na mandat od pet godina.

Sjednica je glasanjem o dnevnom redu okončana.

(Srna, foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE